4 padažai kiaušiniams – nuo tradicinio iki gurmaniško

Padažas kiaušiniams. / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-03-26 19:00
Iš visų ant velykinio stalo esančių patiekalų margučiams skiriamas didžiausias dėmesys. Turbūt daugelis juos mėgsta derinti su įvairiausiais pagardais. Tad kuo pastarieji gardesni, tuo, matyt, ir kiaušinių suvalgoma daugiau.

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen dalinasi net keturiais padažų receptais, kurie puikiai tiks su šventiniais margučiais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šukuosena pagal Zodiaką: kas jums tinka ir kada geriausia kirptis?

Naminis majonezas – būtina išmėginti

Kaip Velykų stalas be kiaušinių? To paties, turbūt, galėtumėme paklausti  ir apie kitą produktą – majonezą. Šis padažas puikiai dera su šventiniais margučiais, tad jį mėgsta kone kiekvienas. Kulinarė pataria majonezą pasigaminti patiems ir pateikia tradicinį jo receptą.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 2 kiaušinių trynių,
  • 1 žiupsnelio druskos,
  • 1 arbat. š. garstyčių miltelių,
  • 1 žiupsnelio cukraus,
  • 5 arbat. š. citrinų sulčių,
  • 250 ml alyvuogių aliejaus,
  • 4 arbat. š. karšto vandens.

Gaminimas:

  1. Kiaušinių trynius plakite su druska, garstyčių milteliais, cukrumi ir vienu šaukšteliu citrinųsulčių, kol masė taps šviesiai geltona ir tiršta.
  2. Nenustodami plakti plona srovele pilkite ketvirtadalį nurodyto kiekio aliejaus. Įpilkite dar šaukštelį citrinų sulčių ir karšto vandens. Kartokite šį procesą, kol supilsite visus ingredientus ir gerai išplakite.
  3. A. Rasmussen atkreipia dėmesį, kad naminį majonezą reikia laikyti uždengus šaldytuve, bet ne ilgiau kaip savaitę.

Gurmaniškos garstyčios su nektarinais

Vieni mėgsta lengvus, švelnius padažus, kiti, galbūt, pirmenybę skiria aštresniems skoniams. Tiems, kurie mėgsta aštrumą, taip pat ieško galbūt dar neragautų, kiek gurmaniškų pagardų, maisto ekspertė atskleidžia garstyčių su plokščiaisiais nektarinais receptą.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 100 g sausų garstyčių,
  • 200 ml obuolių acto,
  • 60 g svogūno (smulkiai pjaustyto),
  • 60 g cukraus,
  • 1 valg. š. miltų,
  • 1 valg. š. ciberžolės,
  • 0,75 stiklinės karšto vandens,
  • 300 g plokščiųjų nektarinų (be kauliukų, sutrintų į tyrę).

Gaminimas: 

  1. Sumaišykite garstyčias su vandeniu, kad gautumėte tyrelę. Uždenkite ir leiskite pastovėti 10-čiai minučių.
  2. Likusius ingredientus (išskyrus nektarinus) sumaišykite dideliame puode ir užvirinkite. Pavirkite 3 minutes, tuomet nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek mišinio įmaišykite į garstyčias.
  3. Tai kartokite dar du kartus, tuomet visą garstyčių mišinį supilkite į nektarinus ir sutrinkite trintuvu.
  4. Naudokite, kaip ir įprastas garstyčias bei laikykite šaldytuve.
 

Autentiškas meksikietiškas salsa padažas

Norintiems Velykoms suteikti šiek tiek egzotikos, kiaušinius galima pagardinti svečių šalių pagardais. Pavyzdžiui, tradicinis ir autentiškas meksikietiškas salsa savo gaivumu ir aitrumu šventiniam stalui sukurs temperamentingą pietietišką stilių. A.Rasmussen pasakoja, kaip salsą pasigaminti patiems.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 2 vnt. Jalapeno pipirų,
  • 450 g konservuotų pomidorų,
  • 1 arbat. š. česnako miltelių,
  • 1 arbat. š. druskos,
  • 1 arbat. š. alyvuogių aliejus,
  • 1 arbat. š. raudonėlio.

Gaminimas: 

  1. Išimkite pipirų sėklas ir juos susmulkinkite. Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir gerai išmaišykite.
  2. Jeigu mėgstate ir norite, galite įdėkite dar kelis papildomus ingredientus: 15 g susmulkintų šviežių kalendrų ir pusę susmulkinto svogūno, tačiau jie nebūtini.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ilgalaikius santykius kuriančių porų gero sekso paslaptys

Ožkos sūrio padažas su medumi

Šeimininkėms, kurios jau išbandė didžiausią galybę padažų receptų ir vis vien ieško kažko naujo, taip pat gurmaniškų skonių mėgėjams kulinarė siūlo netikėtą ingredientą. Ji rekomenduoja pasigaminti ožkos sūrio padažą, kuris suteiks neįprasto skonio tiek margintiems kiaušiniams, tiek šviežių daržovių salotoms.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 120 g ožkos sūrio,
  • 4 valg. š. majonezo,
  • 2 arbat. š. medaus,
  • 1 valg. šaukšto „Balzamiko“ acto.

Gaminimas:

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite sutrupintą sūrį, majonezą, medų ir actą.                          

Vieniems atrodo, kad prie kiaušinių labiausiai dera tradicinis majonezas, o kitiems – norisi įdomesnio, gal net niekada neragauto skonio. Tad ruošiant velykinį stalą, geriausia ant jo patiekti bent keletą padažų. Taip visi svečiai liks patenkinti ir turės galimybę išbandyti kažką naujo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Konkursas „Velykų skanėstas“: Ji24.lt skaitytojų atsiųsti receptai

Ji24.lt

Naujausi straipsniai