3 šokoladiniai desertai: keksiukai, putėsiai ir sūrio tortas!

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.
Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-04-20 11:00
AA

Be gražiausiais raštais margintų kiaušinių, be šviežių daržovių salotų ir sočių bei gardžių karštųjų patiekalų, ne mažesnis vaidmuo per šv. Velykas tenka ir saldžiam stalui. Ar jau suplanavote, kokį desertą patieksite artimiesiems? Ji24.lt pasiūlymas – šokoladiniai desertai!

Šokoladas – stebuklingas desertas, turintis visą glėbį naudingųjų savybių. Svarbiausia iš jų ta, kad šokoladas, lyg koks magiškas vaistas, dažnai mus išgydo nuo blogos nuotaikos, irzlumo, pesimizmo ar kitų niūrių emocijų. Suvalgius kelis gabalėlius šokolado ar nedidelį šokoladinį desertą, visa tai lyg ranka nuima – protas prašviesėja, širdis nurimsta, o pasaulis vėl džiugina ryškiomis spalvomis. Juk tikrai ne kiekvienas desertas turi tokią galią, tiesa?

Pirmoji šokolado plytelė buvo pagaminta 1828-aisiais metais Olandijoje, o į Lietuvą šokolado gamyba atkeliavo praėjus šešioms dešimtims metų, 1888-aisiais. Šiandien šokoladas yra vienas iš populiariausių desertų pasaulyje ir vienas dažniausiai naudojamų ingredientų konditerijoje.

Iš trijų šokolado rūšių – juodojo, pieninio ir baltojo – mums naudingiausias yra juodasis šokoladas su didžiausiu sausųjų kakavos medžiagų kiekiu sudėtyje. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, juodajame šokolade turi būti mažiausiai 35 proc. šių medžiagų, tačiau tikro juodojo šokolado gerbėjai vertina šokoladą, kuriame – net 70 proc. ar dar daugiau sausųjų kakavos medžiagų. Juodasis šokoladas mažina širdies ligų riziką, palankiai veikia kraujagysles, taigi, mažina infarkto ar insulto grėsmę. Be to, juodasis šokoladas veikia tonizuojamai: gerina kraujotaką, ramina nervų sistemą ir, žinoma, gerina nuotaiką. Juodasis šokoladas yra itin sodraus skonio, o jo saldumą nustelbia kakavos pupelių kartumas. Kepiniai su juoduoju šokoladu pasižymi ryškiu skoniu bei kvapu, jų saldumas – subtilus ir šiek tiek prabangus.

Priešingai nei juodasis, pieninis šokoladas gaminamas su pieno milteliais. Sausųjų kakavos medžiagų kiekis, atsižvelgiant į Europos Sąjungos reikalavimus, turi siekti mažiausiai 25 procentus. Pieninis šokoladas yra kur kas saldesnis, neturi juodajam šokoladui būdingo kartaus poskonio. Dažniausiai pieniniam šokoladui yra neabejingi jauni žmonės bei vaikai. Konditerijos gaminiuose šis šokoladas naudojamas taip pat pakankamai dažnai, o gaminiai su juo yra saldesni.

Trečioji šokolado rūšis, baltasis šokoladas, savo sudėtyje išvis neturi sausųjų kakavos medžiagų – jam gaminti naudojami tik kakavos riebalai (ar kiti šių riebalų pakaitalai), cukrus ir pienas. Toks šokoladas, nors ir skanus, tačiau visiškai neturi mums naudingų savybių. Konditerijoje jis naudojamas pakankamai retai, tačiau neabejotinai taip pat turi savo gerbėjų. Jei lygintume visas tris šokoladų rūšis, baltasis šokoladas yra pats saldžiausias.

Be šių trijų pagrindinių šokolado rūšių, šiais laikais galima suskaičiuoti daugybę šokolado variacijų. Šokoladas yra gardinamas įvairiais priedais: ne tik riešutais ar džiovintais vaisiais, bet ir paprikos milteliais, mėtomis, sausainiais, traškučiais, karamele ir t. t. Pati mėgstamo šokolado plytelė gali būti kuo puikiausias desertas prie puodelio kavos, tačiau sunku net suskaičiuoti, kiek įvairiausių kitokių desertų galime paruošti, naudodami šokoladą: nuo paprastų sausainių iki prabangių tortų, nuo mažų elegantiškų triufelių iki burnoje tirpstančių putėsių, nuo naminių pyragų iki gaivinančių ledų.


Šiais metais ant Šv. Velykų stalo siūlome patiekti turtingo skonio šokoladinius desertus. Gardžius ir šiek tiek stebuklingus.


Tai – trigubas šokoladinis desertas, nustebinsiantis net didžiausius šokolado mylėtojus. Sodriai šokoladiniai purūs keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis – subtiliai saldūs, sodraus skonio ir aromatingi. Beje, nepamirškite šlakelio kreminio kavos likerio, kuris keksiukams suteiks malonaus saldumo. Be to, juk kava ir šokoladas dera tiesiog idealiai!

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.

Ingredientai:

Keksiukams:

100 g sviesto,
100 g juodojo šokolado,
½ puodelio (40 g) kakavos miltelių,
1 puodelis (140 g) miltų,
1 arb. š. kepimo miltelių,
¼ arb. š. druskos,
2 dideli arba 3 maži kiaušiniai,
¾ puodelio (150 g) cukraus,
1 arb. š. vanilės ekstrakto,
½ puodelio (125 ml) vanilinio jogurto arba pieno.

Sulaistymui:

100 ml paruoštos stiprios kavos,
30 ml kreminio kavos likerio.

Įdarui:

½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės,
150 g juodojo šokolado,
15 g sviesto,
1 valg. š. kreminio kavos likerio (nebūtinai),
½ arb. š. vanilės ekstrakto.

Kremui:

150 g juodojo šokolado,
175 g žemės riešutų sviesto,
185 ml riebios plakamosios grietinėlės.

Kaip kepti keksiukus

• Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.

• Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t. y. padarykite „garų vonelę“.

• Kaitinkite šokoladą ir sviestą maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį.
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.

• Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.

• Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.

• Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.

• Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.

• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.

• Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Paruoškite įdarą

• Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukai.

• Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.

• Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.

• Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.

• Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.

Paruoškite kremą

• Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.

• Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.

• Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.

• Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.

Formuokite keksiukus

• Atvėsusių keksiukų centre mažu šakšteliu išskobkite duobutes.

• Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.

• Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.

• Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.

• Patiekite. Skanaus!

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 16 šokoladinių keksiukų.


Saldus ir nuodėmingas pieninio šokolado tortas patiks didžiausiems smaližiams. Tortas, kaip ir būdinga sūrio tortams, yra riebus, todėl tikriausiai nesuvalgysite labai didelio gabalėlio – bet tai nėra blogai, net tas nedidelis gabalėlis, tikime, suteiks daug šokoladinio džiaugsmo. Nepamirškite riešutinio užpilo, kuris ne tik papuoš šventinį jūsų tortą, bet ir suteiks jam nuostabų skonį.

Pieninio šokolado sūrio tortas

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.

Ingredientai:

Pagrindui:

250 g šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, „Selga“),
150 g sviesto.

Įdarui:

½ puodelio (125 ml) grietinės,
1 valg. š. kreminio kavos likerio (pavyzdžiui, „Damų“ likerio),
1 arb. š. vanilės ekstrakto,
1 arb. š. tirpios kavos miltelių,
250 g pieninio šokolado,
650 g kreminio sūrio,
3 valg. š. kakavos miltelių,
½ arb. š. druskos,
1 ¼ puodelio (250 g) cukraus,
3 dideli kiaušiniai.

Riešutiniam užpilui:

170 g sviesto,
¾ puodelio (150 g) rudojo cukraus,
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės,
½ arb. š. druskos,
2 puodeliai (230 g) graikinių riešutų.

Kaip gaminti

• Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.

• Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.

• Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.

• Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

• Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.

Paruoškite torto įdarą

• Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.

• Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.

• Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.

• Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.

• Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.

• Supilkite grietinės masę. Išplakite.

• Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.

• Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.

• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.

• Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.

• Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.

Paruoškite graikinių riešutų užpilą

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.

• Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.

• Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.

• Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.

• Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.

• Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.

• Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.

• Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.

• Paruoštu užpilu apliekite tortą.

• Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 16 porcijų pieninio šokolado sūrio torto.

Recepto šaltinis – dietersdownfall.com


Kartais žodžiai „tirpstantis burnoje“ skamba neįtikinamai, bet, patikėkite – šie baltojo šokolado putėsiai tikrai tirpsta burnoje! Jie lengvi ir itin purūs, be to, tikrai saldūs, bet braškių džemas jiems suteikia malonaus gaivumo.

Baltojo šokolado putėsiai su braškėmis

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.

Ingredientai:

115 g baltojo šokolado,
115 g sviesto,
3 kiaušiniai,
½ puodelio (100 g) miltelinio cukraus,
¼ puodelio (60 ml) kreminio kavos likerio,
1 puodelis (250 ml) riebios grietinėlės,
2 valg. š. cukraus,
200 ml tiršto braškių džemo,
gabalėlis juodojo šokolado patiekimui,
švieži mėtų lapeliai patiekimui.

Kaip gaminti

• Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.

• Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.

• Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakeisti kitu mėgstamu likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.

• Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.

• Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.

• Perpilkite tirštą masę į didelį dubenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.

• Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.

• Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.

• Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.

• Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2–3 šaukštus tiršto braškių džemo.

• Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.

• Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.

• Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis / Astos Černės nuotr.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 6-8 porcijas baltojo šokolado putėsių.    

Recepto šaltinis – thatskinnychickcanbake.com