3 dažniausiai ant mūsų stalo esančios daržovės turi neįtikėtinos naudos odos sveikatai ir grožiui

Moteris valgo salotas / Vida Press nuotr.
Moteris valgo salotas / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-15 09:00
AA

Vasarą mūsų odą nualina saulės spinduliai, tad neretai susiduriame su problema, kai ji išsausėja, o to pasekmė – raukšlių susidarymas. Tačiau odos sveikatai ir grožiui įtakos turi ne tik išoriniai veiksniai, bet lygiai taip, ar net dar daugiau – mityba. Tad kaip vasarą atgaivinti odą ir užtikrinti jos grožį naminėmis priemonėmis, pasakoja kosmetologė.

Specialistai skatina naujomis akimis pasižiūrėti į lietuvių mėgstamus agurkus, pomidorus ir žalialapes daržoves. Šios daržovės nusipelnė ypatingų pagyrų.

„Veiksnių, darančių įtaką odos sveikatai, yra daugybė, tačiau drąsiai galima teigti, kad sveikatos pagrindas – mityba. Tinkamai maitintis turime ne tik dėl to, kad būtume liekni, bet ir tam, kad būtume sveiki. Maistas bei tinkami mitybos įpročiai yra svarbi įvairių ligų profilaktikos ir sveikatos stiprinimo priemonė. Savaime suprantama, kad visos maistinės medžiagos, patenkančios su maistu, veikia ir didžiausią žmogaus organą – odą“, – sako estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė-Juškevičienė.

Kosmetologė atkreipia dėmesį, kad siekiant išlaikyti gražią, elastingą odą, į mitybos racioną būtina įtraukti kuo daugiau biologiškai aktyvių medžiagų turinčių produktų: vitaminų, mineralų, organinių rūgščių. Ne paslaptis, kad geriausias šių medžiagų šaltinis yra daržovės ir vaisiai.

„Kiekviena daržovė pasižymi skirtingu poveikiu sveikatai ir grožiui, tad siekiant gauti visą puokštę vitaminų, mineralinių ir kitų vertingų medžiagų, į racioną būtina įtraukti kuo įvairesnių daržovių. Ypač rekomenduoju naujomis akimis pasižiūrėti į lietuvių taip mėgstamus agurkus, pomidorus ir žalialapes daržoves, kurie nusipelnė ypatingų pagyrų“, – įsitikinusi specialistė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Odos priežiūros tendencija 2017 metais – duokite kelią probiotikams

Agurkų daromi stebuklai

Agurkai – vandeninga daržovė, tačiau juose esantis vanduo, anot U. Želvytės-Juškevičienės – nepaprastas. Be šiame vandenyje esančių mikroelementų ir mineralų, agurkuose taip pat gausu vitaminų: jaunystės vitaminu vadinamo vitamino E, B grupės vitaminų, itin teigiamai veikiančių odos elastingumą, ir vitamino A. Pastarojo pakankamas kiekis organizme padės išvengti odos papilkėjimo ir išsausėjimo.

Agurkai / Fotolia nuotr.

„Ne veltui į kosmetinių priemonių sudėtį dažnai įeina agurkų ekstraktas. Mat ši daržovė, tiesiogine to žodžio prasme, lygina raukšles, aprūpina odą vitaminais, ją drėkina bei stimuliuoja kolageno, atsakingo už odos elastingumą, gamybą“, – komplimentus agurkams žarsto U. Želvytė-Juškevičienė.

Pomidorų apsauga nuo odos vėžio

Daugelis jau tikriausiai žino, kad pomidoruose esantis likopenas apsaugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio ir gali net padėti išvengti odos vėžio. Vis tik kosmetologė vardina ir šio vaisiaus teikiamus privalumus besirūpinantiems savo odos grožiu. Anot jos, pomidoruose esantis cinkas dalyvauja daugelyje organizme vykstančių procesų, stiprina odos imuninę sistemą, apsaugo nuo jaunatvinių spuogų, mažina odos jautrumą.

Vyšniniai pomidorai / Fotolia nuotr.

Salotos – pagalba nagams ir plaukams

Na, o jeigu pastebėjote, kad lūžinėja nagai ir išsausėjo plaukai, kosmetologė pataria į savo racioną įtraukti daugiau šviežių salotų. Mat jose esantis magnis, geležis ir jodas padės išvengti šių problemų. Tuo tarpu salotose itin gausiai randamas vitaminas C saugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir palaiko jos elastingumą.

„Be organizmui naudingų medžiagų, salotose ir kitose daržovėse tai pat yra itin daug vandens, tad jei nesate pratę vartoti daug skysčių, vasarą valgykite kuo daugiau daržovių. Taip ne tik užsitikrinsite skysčių balansą organizme, bet kartu gausite vitaminų užtaisą“, – konstatuoja grožio specialistė.

Ąžuolų lapų salotos / „Fotolia“ nuotr.

Naudingiausios – ką tik nuskintos daržovės

Tuo tarpu daržovių augintojai antrina grožio specialistei, ragindami žmones vartoti kuo daugiau daržovių, mat, anot jų, tai pagrindinis sveikatos šaltinis ir kelias į gerą savijautą.

Tačiau kilus dilemai, ką rinktis – lietuviškas ar atvežtines daržo gėrybes ir kaip skiriasi šių daržovių maistinė vertė bei nauda žmogaus organizmui, lietuviškų daržovių augintojos „Kietaviškių gausos“ direktorius Mindaugas Pupienis paaiškina, kad daugiausiai maistingų medžiagų randama šviežiai nuskintose daržovėse.

„Verta paminėti, kad nuskynus daržovę – ilgainiui joje mažėja vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų kiekis. Tad kalbant apie maistinę vertę, naudingiausios sveikatai yra tos daržovės, kurių kelias nuo nuskynimo iki pristatymo į prekybos centrus yra itin trumpas. Taigi lietuviškos gėrybės, greičiau nei kitos patenkančios ant vartotojų stalo, šiuo atžvilgiu yra itin vertingos tiek savo poveikiu organizmo sveikatai, tiek, šiuo atveju, nauda grožiui“, – šypsosi M. Pupienis.

Naminės šviežių daržovių kaukės

Kadangi vietinės, šviežiai nuskintos daržovės pasižymi gausiu vitaminų ir mineralų kiekiu, kosmetologė dalijasi paprastos naminės šviežių agurkų kaukės receptu, padėsiančiu atgaivinti saulės nualintą odą.

„Nėra nieko paprastesnio nei šviežių agurkų kaukė. Tereikia nulupti agurko žievelę, sutrinti minkštimą bei įlašinti kelis lašus natūralaus alyvuogių aliejaus. Viską sumaišę užtepkite masę ant veido. Po 15 minučių kaukę nuplaukite vėsiu vandeniu. Tokia priemonė skaistina veido odą ir puikiai drėkina“, – pataria U. Želvytė-Juškevičienė.

Sekite naujienas ir mūsų „Facebook“ puslapyje!