2023-ųjų „Eurovizija“ Ukrainoje nevyks: organizatoriai pradėjo derybas su kita šalimi

2022-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtojai ukrainiečiai „Kalush Orchestra“ / Scanpix nuotr.
2022-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtojai ukrainiečiai „Kalush Orchestra“ / Scanpix nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2022-06-17 13:17
AA

Šiais metais „Eurovizijos“ dainų konkurse pergalę išplėšė ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“. Nors įprasta, kad ateinančiais metais konkursą rengia nugalėtoja šalis, 2023-ieji dėl karo Ukrainoje taps išimtimi. Europos transliuotojų sąjunga paskelbė, kad kitų metų „Eurovizija“ Ukrainoje nevyks.

Penktadienį Europos transliuotojų sąjunga (EBU) išplatino pranešimą, kuriuo pranešė, kad kitais metais dainų konkursas nebus rengiamas Ukrainoje. Anot rengėjų, netrukus prasidės derybos su antrąją vietą konkurse iškovojusia šalimi – Jungtine Karalyste. Tikėtina, kad būtent joje bus surengta 2023-ųjų „Eurovizija“.

„Gegužės mėnesį Ukrainai laimėjus „Eurovizijos“ dainų konkursą, EBU nagrinėjo galimybes surengti kitų metų konkursą bendradarbiaujant su Ukrainos visuomeniniu transliuotoju UA:PBC, kuris jau organizavo renginį 2017 m. ir 2005 m.

Jau tapo gerai žinoma tradicija, kad „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtojas kitais metais rengia konkursą, jei laikomasi tam tikrų kriterijų, įskaitant renginio organizavimo perspektyvumo ir visų suinteresuotųjų šalių, tarp jų visuomenės, saugumo užtikrinimą.

Atsižvelgdama į karą, vykstantį dėl Rusijos invazijos į šių metų nugalėtojos šalį, EBU skyrė laiko visapusiškam įvertinimui ir galimybių studijai, kurią kartu su UA:PBC ir trečiųjų šalių specialistais atliko ir saugos bei saugumo klausimais.

„Eurovizijos“ dainų konkursas yra vienas sudėtingiausių televizijos renginių pasaulyje, prie kurio dirba ir jame dalyvauja tūkstančiai žmonių, o pasiruošimui reikia 12 mėnesių. 

Atlikusi objektyvią analizę, Referencinė grupė, ESC valdyba, su dideliu apgailestavimu padarė išvadą, kad, atsižvelgiant į dabartines aplinkybes, UA:PBC negali užtikrinti saugumo ir veiklos tęstinumo garantijų, kurių reikia, kad transliuotojas galėtų rengti, organizuoti ir prodiusuoti „Eurovizijos“ dainų konkursą pagal ESC taisykles“, – rašoma pranešime.

Europos publiką sužavėjo ukrainiečių grupės „Kalush Orchestra“ daina „Stefania“ – temperamentingas hiphopo ir liaudies muzikos derinys / Scanpix nuotrauka

Konkurso rengėjai darkart išreiškė visapusį palaikymą Ukrainai ir apgailestavo, kad negalės šioje šalyje surengti „Eurovizijos“ kitais metais. Europos transliuotojų sąjunga patikino, kad pradės diskusijas dėl konkurso rengimo su Jungtine Karalyste, kurios atstovas Samas Ryderis Turine užėmė antrą vietą.

„EBU remia UA:PBC įvairiose kryptyse nuo pat invazijos. Užtikrinsime, kad ši parama būtų tęsiama ir toliau, kad UA:PBC galėtų toliau teikti būtiniausias paslaugas ukrainiečiams.

Dėl šio sprendimo, laikydamasi taisyklių ir siekdama užtikrinti renginio tęstinumą, EBU dabar pradės diskusijas su BBC, kuri šiemet užėmė antrąją vietą, dėl galimo 2023 m. „Eurovizijos“ dainų konkurso rengimo Jungtinėje Karalystėje“, – skelbė konkurso rengėjai.

Koncertas „Aš esu Ukraina“ su „Kalush Orchestra“ (54 nuotr.)
+48
„Eurovizijos“ nugalėtojai ukrainiečiai „Kalush Orchestra“ (22 nuotr.)
+16