2020-ųjų Nobelio literatūros premija paskirta amerikietei Louise Glueck

Poetė, eseistė Louise Glueck ir Barackas Obama / Scanpix nuotr.
Poetė, eseistė Louise Glueck ir Barackas Obama / Scanpix nuotr.
Šaltinis: BNS
2020-10-08 16:08
AA

2020 metų Nobelio literatūros premija ketvirtadienį buvo paskirta žydų kilmės amerikietei poetei ir eseistei Louise Glueck „už jos su niekuo nesupainiojamą poetišką balsą, savo rūsčiu grožiu darantį individualią egzistenciją universalią“, pranešė Švedijos akademija.

Kūriniais vaikystės ir šeimos gyvenimo temomis pagarsėjusi 77 metų L.Glueck 1993-iaisiais pelnė Pulitzerio premiją už poezijos rinkinį „Laukinis vilkdalkgis“ (The Wild Iris), o 2014 metais jai buvo paskirtas Nacionalinė knygų premija.

Ši Jeilio universitete anglų kalbos profesorė „siekia tai, kas universalu, ir šiuo atžvilgiu ji semiasi įkvėpimo iš mitų ir klasikinių motyvų, esamų daugumoje jos kūrinių“, nurodė akademija.

Pranešime sakoma, kad L.Gluek 2006 metų poezijos knyga „Avernas“ (Averno) yra „tobulas rinkinys, Persefonės nužengimo į pragarą mirties dievo Hado nelaisvėn vizionieriška interpretacija“.

Poetė, eseistė Louise Glueck ir Barackas Obama / Scanpix nuotr.

Praeitais metais Švedijos akademijos sprendimas literatūros premiją paskirti austrų rašytojui Peteriui Handke išprovokavo didelę kritikos bangą. Daugelis stebėjosi, kodėl šis prestižinis apdovanojimas skirtas rašytojui, žinomam dėl savo palaikymo Serbijos lyderiui Slobodanui Miloševičiui per Balkanų karus ir jo pajėgų įvykdytų žiaurumų menkinimo.

Akademija savo ruožtu gynė savo pasirinkimą, aiškindama, kad jis priimtas atsižvelgiant tik į nuopelnus literatūrai, o ne kokius nors politinius argumentus.

Prestižinę Nobelio premiją sudaro aukso medalis ir 10 mln. Švedijos kronų (959 tūkst. eurų). 

Įprastais metais laureatai savo apdovanojimą atsiimtų iš karaliaus Carlo XVI Gustafo rankų per oficialią ceremoniją Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A. Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.

Tačiau šiemet tokia įteikimo ceremonija buvo atšaukta dėl koronaviruso pandemijos. Vietoje jos įvyks televizinė ceremonija, kurios metu bus parodyta, kaip laureatams premijos įteikiamos jų šalyse.