2019-ųjų kino apžvalga: TOP5 įkvepiančių asmenybių filmai

Filmas „Whitney“
Filmas „Whitney“
Šaltinis: Žmonės
2019-12-27 09:01
AA

Artėjant 2020-ųjų sutikimui laikas prisiminti praėjusius metus. Kino pasaulyje jie buvo ypač produktyvūs ir kupini ryškių asmenybių. Jei iki šiol nespėjote su jomis susipažinti kino salėse, pateikiame jums daugiausia dėmesio ir diskusijų sulaukusių filmų penketuką, kurio pagrindiniai herojai – širdis virpinantys menininkai, pasaulį keičiantys visuomenės veikėjai, iki sielos gelmių jaudinantys atlikėjai.

KUSAMA

Spalvingesnis už jos kūrinius yra tik pačios Yayoi Kusama gyvenimas. Žirnelių karaliene tituluojama Yayoi Kusama – žinomiausia Japonijos menininkė. Jos darbai parduodami brangiau nei bet kurios kitos gyvos dailininkės pasaulyje, žaismingi paveikslai ir instaliacijos puikiai žinomi net ir menu nesidominčiai publikai. Nepritapusi konservatyviame Japonijos meno lauke dar visai jauna Kusama išvyko į Ameriką, bet ir čia jos vizionieriškos idėjos nebuvo suprantamos plačiai auditorijai.

Tuo tarpu kolegos begėdiškai savinosi originalios kūrėjos idėjas, menininkei teko kovoti su seksizmu ir rasizmu. 1975 m. į Japoniją grįžusi Kusama apsigyveno psichiatrijos klinikoje. Susitaikiusi su nuo vaikystės ją lydėjusia liga, ji piešia savo haliucinacijas ir ligšiol kiekvieną dieną dirba prie naujų kūrinių, mėgaudamasi pagaliau atėjusiu pasauliniu pripažinimu.

KODĖL MES KŪRYBINGI?

Režisierius, prodiuseris, daugiau nei 100 apdovanojimų, tarp jų ir „Kanų liūtų“, laimėtojas, profesorius Hermannas Vaske 30 metų filmavo garsiausius pasaulio žmones. Sutaręs su jais interviu, paklausia: „Kodėl esate kūrybingas?“. Filme – daugiau nei 50 įtakingų asmenybių, tarp kurių – Davidas Bowie, Björk, Wimas Wendersas, Jimas Jarmuschas, Davidas Lynchas, Angelina Jolie, Yohji Yamamoto, Vivienne Westwood, Marina Abramović, Dalai Lama, Stephenas Hawkingas ir kt. Jų atsakymai – tai, kas amžina.

RBG

„Oskarui“ nominuotas dokumentinis filmas „RBG“ supažindina su išties nepaprasta asmenybe, JAV Aukščiausiojo teismo teisėja Ruth Bader Ginsburg. Įkopusi į devintąją dešimtį Ginsburg tapo viena ryškiausių ir netikėčiausių Amerikos pop kultūros ikonų. Ruth Bader Ginsburg, sutrumpintai vadinama RBG, visą gyvenimą atkakliai dirbo, siekdama panaikinti teisinę diskriminaciją lyties pagrindu. Filmas seka talentingos teisininkės karjerą nuo studijų Harvardo teisės mokykloje, pirmųjų svarbiausių laimėtų bylų iki paskyrimo JAV Aukščiausiojo teismo teisėja.

WHTINEY

Jos balsas užbūrė visą pasaulį. Dokumentinis filmas įdėmiai žvelgia į Whitney Houston – vienos talentingiausių visų laikų atlikėjų gyvenimą, stulbinančią karjerą ir dramatišką likimą.

Draugai, artimieji ir kolegos dalinasi prisiminimais apie pop muzikos legendos kelią į šlovę, komplikuotą santuoką ir tragišką mirtį, sulaukus vos 48-erių metų.

BILLAS CUNNINGHAMAS: NIUJORKAS

Visi žmonės turi skonį, bet ne visi išdrįsta būti kūrybiškais. „Bilas Cunninghamas: Niujorkas“ – filmas apie kultinį mados fotografą, neabejotinai tapusį Niujorko gatvių žvaigžde. Tai – istorija apie ekscentrišką, kuklų, nuoširdų ir draugišką žmogų, kuris 30 metų kasdien leidžiasi į mados ir grožio paieškas Niujorko gatvėse.

Visą gyvenimą praleidęs mažyčiame kambarėlyje Carnegie Hall, Bilas atsisakė žemiškųjų malonumų ir tapo įkvėpimu daugeliui.  Jis liko ištikimas ne tik savo principams, bet ir „Schwinn“ dviračiams, nepamainomam „Nikon“ fotoaparatui bei paprastam mėlynam švarkui. Aštuoniasdešimtmetis Bilas Cunninghamas buvo lengvai atpažįstamas Niujorko gatvėse, tačiau išliko paslaptimi su juo dirbusiems žmonėms.

Visus šiuos filmus galite peržiūrėti namų kino platformoje www.zmonescinema.lt.