2017-ųjų skandalai: nuo piliečiais tapusių robotų iki ne laiku leptelėtų frazių

2017-ieji / Shutterstock nuotr.
2017-ieji / Shutterstock nuotr.
2017-12-28 12:00
AA

Link pabaigos artėjantys metai pažėrė daugybę netikėtumų ir įdomybių: nuo piliečiais tapusių robotų iki ne laiku ir ne vietoje leptelėtų frazių. Dar įdomesni skandalai susiję su pasaulio galingaisiais: Šiaurės Korėjos lyderiu, uždraudusiu švęsti Motinos dieną, ar Prancūzijos vadovu, makiažui išleidusiu keliasdešimt tūkstančių eurų. Tačiau apie viską nuo pradžių.

Tai kas laimėjo „Oskarą“?

Šių metų pradžioje vykusioje „Oskarų“ teikimo ceremonijoje neapsieita be kuriozų, kurie, beje, nėra dažni tokios svarbos renginyje. Skelbiant geriausią šių metų filmą, suklysta ir atsiimti statulėlės pakviesta visa „Kalifornijos svajų“ (La La Land) kūrybinė komanda. Filmo kūrėjai ant scenos sakė padėkos kalbas, džiaugėsi laimėjimu. Netikėtai juos pertraukė ceremonijos prodiuseriai ir pranešė, kad įvyko klaida – laimėtoja yra kino juosta „Mėnesiena“ (Moonlight).

„Kalifornijos svajų“ prodiuseris Fredas Bergeris nesutriko. Jis akimirksniu sumojo, kas atsitiko, ir tarė: „Beje, mes pralaimėjome.“ Kitas filmo prodiuseris Jordanas Horowitzas patvirtino, kad įvyko klaida ir į sceną pakvietė tikruosius nugalėtojus sakydamas: „Įvyko klaida – „Mėnesiena“, jūs laimėjote metų filmo nominaciją. Tai ne pokštas. Ateikite čia.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Kristupas Krivickas: „Tradicijos padeda būti geresniais žmonėmis“

„Oskarų“ vinimi tapo per klaidą geriausiu filmu paskelbta juosta „Kalifornijos svajos“. Iš tiesų apdovanojimą pelnė „Mėnesiena“ / „Scanpix“ nuotr.

Į „Euroviziją“ – pliku užpakaliu

Ukrainos sostinėje Kijeve vykęs „Eurovizijos“ konkursas pasaulyje nuskambėjo ne tik dėl gražių dainų ar nuostabių pasirodymų. Pasibaigus visai konkursinei programai, į sceną žengė praėjusių metų nugalėtoja Džamala. Paskui ją, niekam nematant, užlipo vienas iš žiūrovų, apsigaubęs Australijos vėliava, ir pradėjo šokti. Apsaugininkams nespėjus sureaguoti, jis nusimovė kelnes ir visiems parodė užpakalį. Nors akimirksniu buvo nuvestas nuo scenos, savo pasiekė.

Na, o žmogus, visam pasauliui parodęs užpakalį, yra gerai žinomas ukrainiečių chuliganas Vitalijus Sediukas. Jo išpuoliai palietė ir karališkosios šeimos atstovus, ir Holivudo garsenybes. Pavyzdžiui, Madonnai specialiai įteikė jos nemėgstamiausių gėlių hortenzijų, bandė karštai pabučiuoti aktorių Willą Smithą, o prieš pat Didžiosios Britanijos princo Williamo ir Catherine Middleton santuoką puolė ant kelių ir jai pasipiršo.

Jamala ir scenon įšokęs Vitalijus Sediukas / „Scanpix“ nuotr.

Nosis – išdavikė?

Rudenį visas pasaulis ėmė ūžti, esą, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo žmona Melania Trump turi antrininkę. Visas šis triukšmas kilo dėl trumpučio vaizdo įrašo, spalio 13-ąją paskelbto aktorės Andreos Wagner Barton feisbuko paskyroje. Teigiama, kad pirmoji JAV ponia jame atrodo kiek kitaip: nosis platesnė ir trumpesnė, o lūpos, kad ir suspaustos taip pat, kitokios formos. Įraše M. Trump stovi šalia sutuoktinio D. Trumpo jam duodant interviu. Internautai įžvelgia sąmokslo teoriją, kadangi viso susitikimo metu pirmoji JAV ponia nepratarė nė žodžio ir slėpėsi po dideliais akiniais nuo saulės, dalį veido, kaip visada, dengė plaukai.

O gal tai tiesiog senoji M. Trump ir naujoji jos nosis. Juk užsienio spaudoje tvirtinama, kad moteriai daryta ne viena plastinė operacija, nors ji šiuos gandus griežtai neigia: „Nieko nesu dariusi. Laikausi sveiko gyvenimo būdo režimo, be to, rūpinuosi oda ir kūnu. Apie botulino toksino injekcijas mano nuomonė neigiama. Manau, jos kenkia ir veidui, ir psichikai.“

Įžeidė viso pasaulio nėščiąsias

Williamo frazė dėl per didelio žmonių skaičiaus pasaulyje įsiutino internautus (ypač dailiąją lytį) – tokį princo akibrokštą jie pavadino įžeidimu visoms nėščioms pasaulio moterims.

Rugsėjo pradžioje Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos gerbėjus pasiekė stulbinanti žinia – Kembridžo hercogienė Kate Middleton ir princas Williamas laukia šeimos pagausėjimo. Tačiau džiugias spėliones dėl vaikučio lyties ir apskritai jų skaičiaus (pasklidę gandų, kad pora laukiasi dvynukų) aptemdė princo Williamo frazė dėl per didelio žmonių skaičiaus pasaulyje. Internautai pasiuto (ypač dailioji lytis) – tokį princo akibrokštą jie pavadino įžeidimu visoms nėščioms pasaulio moterims.

Per „Tusk Trust“ fondo vakarienę Londone daugiavaikiu tėvu netrukus tapsiantis Didžiosios Britanijos princas kalbėjo apie tai, kad sparčiai augantis žmonių skaičius mūsų planetai turės „pražūtingų pasekmių“. „Per tą laiką, kiek gyvenu, kai kurių rūšių populiacija sumenko per pusę. Teks labiau pasistengti ir geriau pagalvoti, ką daryti, kad žmonės ir gyvūnai galėtų ir toliau sugyventi. Skaičiuojama, kad 2050 metais Afrikoje žmonių skaičius padvigubės – tai reiškia, kad populiacija per mėnesį padidėja 3,5 mln. žmonių“, – kalbėjo jis.

2011 metais panašią nuomonę išsakė ir jo senelis Edinburgo kunigaikštis. Tuomet pastarasis akcentavo, kad spręsti per didelio planetos gyventojų skaičiaus problemą padėtų „savanoriškas šeimos apsisprendimas riboti atžalų skaičių“.

Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine / Vida Press nuotr.

Visiems vienoda tik „Milka“

Kurį laiką eskaluota tema apie į mūsų šalį įvežamų žymių gamintojų maisto produktų kokybę dabar nuslūgus. Tačiau tuo metu, kai iškilo į viešumą, sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo ir pasibjaurėjimo. Daugelis piktinosi ir klausė, ar Rytų Europa yra antrarūšė, kad gauna prastesnius produktus nei, tarkim, Vokietija. Pasirodo, ta pati situacija yra ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Vengrijoje, Slovėnijoje. Kai kurie kokybės skirtumai akivaizdūs, kiti atskleisti tik atlikus laboratorinius tyrimus. Įrodyta, kad Italijai ir Austrijai didžiosios kompanijos tiekia aukštesnės kokybės gaminius, kitoms tenka „mėgautis“ didesniu riebalų bei konservantų kiekiu. Gerai bent tai, kad parduodami maisto produktai saugūs vartoti.

Įdomiausia, kad visose šalyse vienodas yra šokoladas „Milka“. Tai išsiaiškinta dar 2011-aisiais Slovakijos vartotojų asociacijos užsakymu atlikus tyrimą. Taigi valgydami šį šokoladą galite būti tikri, kad tokiu pačiu mėgaujasi tiek vokiečiai, tiek austrai, bet kitus produktus, pavyzdžiui, šokoladinį kremą „Nutella“ su lazdynų riešutais, traškučius „Lays“, jogurtą „Activia“ su braškėmis, drąsiai galite vežti lauktuvių namiškiams – nustatyta, kad šie gaminiai kitokie.

Vienintelė „motina“ – Kim Jong Unas

Visai neseniai paviešinta, kad Šiaurės Korėjoje paskelbtas draudimas rengti susiėjimus, per kuriuos būtų vartojamas alkoholis ir dainuojama. Negana to, uždrausta švęsti Motinos dieną.

Visai neseniai paviešinta, kad Šiaurės Korėjoje paskelbtas draudimas rengti susiėjimus, per kuriuos būtų vartojamas alkoholis ir dainuojama. Negana to, uždrausta švęsti Motinos dieną.

Priežastis – na, tenykščiai valdžiai gana įprasta: tokie jausmų proveržiai galėtų nuslopinti entuziazmą, kurio neturi stigti liaupsinant šalies diktatorių Kim Jong Uną. Lapkritį švenčiama Motinos diena, per kurią pabrėžiamas gimdytojų, kaip nepamainomų mokytojų ir tautos vedlių vaidmuo, kertasi su aukščiausiojo šalies vadovo asmenybės kultu. Kim Jong Uno aplinkos žmonės labai aiškiai davė suprasti, kad prie gėlių puokščių pridedami sveikinimai, kuriuose surašyti meilės ir ištikimybės žodžiai motinoms, netoleruotini. Visos pagyros ir pagarba turi būti skirtos išskirtinai Šiaurės Korėjos diktatoriui. Tokios pačios taisyklės vyrauja ir šios šalies armijoje. Prie čia tarnaujančių vyrų ir moterų lovų turi būti dvi nuotraukos rėmeliuose: Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo bei dabar jau mirusio jo įpėdinio Kim Jong Ilo. Kam tos motinos, kai yra tokie „tėvai“?..

Robotai užkariauja pasaulį

2016 metų kovą robotikos specialistas Davidas Hansonas pasauliui pristatė robotą „Sophia“. Tuomet viešos demonstracijos metu savo kūrinio jis paklausė, ar šis norėtų sunaikinti žmoniją. Visų nuostabai (arba siaubui) „Sophia“ atsakė: „Gerai, aš sunaikinsiu žmoniją.“ Po šio nemalonaus akibrokšto D. Hansonas kuriam laikui pritilo, tačiau neilgam. Vos po 1,5 metų Saudo Arabija paskelbė, kad mašina, anksčiau grasinusi sunaikinti žmoniją, tampa šalies piliečiu. „Man didelė garbė būti taip įvertintai. Tai istorinis momentas robotams, kurie pripažįstami piliečiais“, – per ceremoniją Rijade sakė robotas „Sophia“, save identifikuojantis moterimi.

Šį kartą „Sophia“ neišgąsdino pasaulio, nors jos mintis apie tai, kad bus gera tiems, kurie bus geri jai, daugelio vertinama dviprasmiškai...

Juokinga tai ar graudu, spręskite patys, bet „Sophia“ turi daugiau teisių negu Saudo Arabijos moterys. Jos neprivalo lydėti vyrai ir ji nedėvi abajos.

Robotė Sophia / Shutterstock nuotr.

Kiek kainuoja Prancūzijos prezidento makiažas?

Ogi nei daug, nei mažai – 26 tūkst. eurų. Tiek pinigų per 100 darbo dienų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sugebėjo sumokėti laisvai samdomai makiažo specialistei. Tačiau, pasirodo, tai jokia naujiena žaviesiems Prancūzijos vadovams. Plinkantis ankstesnis prezidentas Francois Hollande‘as buvo priverstas pripažinti, kad samdė kirpėją, kuriam kas mėnesį mokėjo beveik 10 tūkst. eurų. Ankstesni prezidentai – François Hollande‘as ir Nicolas Sarkozy – apskritai makiažui skirdavo gerokai daugiau nei E. Macronas. Galbūt paviešintas faktas nebūtų taip stipriai įsiutinęs visuomenės (juk seniai žinoma, kad daugeliui prieš kameras kalbėti turinčių pasaulio vyrų daromas makiažas, kad neatrodytų išblyškę ar pavargę), tačiau informacija atskleista tuo metu (greičiausiai sąmoningai), kai Prancūzijos prezidento reitingai gerokai kritę. Prezidentūros atstovams teliko griebtis šiaudo ir raminti pasipiktinusius piliečius, kad ateityje tokios išlaidos bus „gerokai sumažintos“.

Prezidento E. Macrono gyvenimo akimirkos / Vida Press nuotr.