2017-ieji mados pasaulyje: skaudžios netektys ir naujos ikonos iškilimas

Ryškiausi 2017-ųjų įvykiai mados pasaulyje / Scanpix ir ViDA Press nuotr./Elaima.lt montažas
Ryškiausi 2017-ųjų įvykiai mados pasaulyje / Scanpix ir ViDA Press nuotr./Elaima.lt montažas
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-01-06 09:26
AA

Kvapą gniaužiančios mados kolekcijos, intriguojančios reklaminės kampanijos ir gausybė pirmųjų kartų... 2017-ieji buvo įspūdingi metai mados industrijai. Ta proga kviečiame prisiminti svarbiausius praėjusių metų mados pasaulio įvykius.

Supermodelių sugrįžimas

Mados namai „Versace“ savo pavasario-vasaros kolekcija pagerbė Gianni Versace atminimą. Prieš 20 metų žuvusiam mados namų įkūrėjui dedikuotą kolekciją vainikavo dešimtojo dešimtmečio supermodelių sugrįžimas ant podiumo. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni ir Helena Christensen podiumu žengė kartu su dizainere Donatella Versace.

„Versace“ 2018-ųjų pavasaris ir vasara / „Scanpix“ nuotr.

„Mėnesienos“ aktoriai „Calvin Klein“ apatinių reklamoje

„Calvin Klein“ kūrybos direktorius Rafas Simonsas apatinių reklamos kampanijai pasikvietė „Oskarų“ ceremonijoje geriausia metų juosta pripažintos „Mėnesienos“ žvaigždes. Mahershalas Ali, Ashtonas Sandersas, Trevante'as Rhodesas ir Alexas Hibbertas pasirodė nespalvotose fotografijose, kurias užfiksavo Willy Vanderperre.

Mahershalas Ali nusifotografavo „Calvin Klein“ apatinių reklamai / Vida Press nuotr.

Rihanna nustelbė visus Met Gala puotos svečius

Kasmet Metropoliteno muziejuje vyksta didžiausias ir brangiausias mados renginys - Met Gala. Į jį svečiai privalo atvykti pasipuošę pagal tų metų temą. Praėjusių metų tema – Rei Kawakuba avangardas. Dainininkė Rihanna ant raudonojo kilimo pasirodė vilkėdama Rei Kawakuba šedevrą, kuris eksponuojamas ir Metropoliteno muziejuje.

Rihanna / Vida Press nuotr.

Moterų maršas

2017-ųjų pradžioje visą pasaulį sudrebino Moterų maršas (Women's March), kvietęs į kovą už moterų teises ir jų apsaugą. Iš viso pasaulyje prie protestų prisidėjo apie 5 mln. žmonių. Skiriamasis protestuotojų ženklas – kampuotos rožinės kepurės. Tokias pat kepures ant savo podiumo vasarį užkėlė „Missoni“. Moterų maršas tapo ryškiu Milano mados savaitės ženklu.

„Missoni“ modeliai / „Scanpix“ nuotr.

Legendos netektis

Lapkritį užgeso legendinio dizainerio Azzedine Alaïa gyvybė. Mados korifėjus mirė sulaukęs 77-erių. Revoliuciją mados pasaulyje sukėlęs dizaineris vertinamas ne tik dėl nepriekaištingų kūrinių, bet ir dėl savo įtakos iškeliant naujus talentus. Už tarptautinę sėkmę jam dėkoti turi tokie supermodeliai kaip Naomi Campbell, Linda Evangelista ir Cindy Crawford. Praėjusių metų liepą Azzedine Alaïa po šešerių metų pertraukos pristatė savo paskutinę kolekciją. Ją atidarė Naomi Campbell.

Dizaineris Azzedine Alaïa ir modelis Naomi Campbell / Vida Press nuotr.

Kaia Gerber debiutas

Supermodelio Cindy Crawford 16-metė dukra Kaia Gerber debiutavo ant mados podiumo. „Calvin Klein“, „Alexander Wang“, „Saint Laurent“, „Versace“, „Miu Miu“ ir „Chanel“ – įtakingiausi mados kūrėjai patikėjo, kad Kaia Gerber iš mamos paveldėjo supermodelio geną.

Kaia Gerber / Scanpix ir ViDA Press nuotr./Žmonės.lt montažas

Penelope Cruz pelnė Donatellos Versace vaidmenį

Televizijos laida „Amerikietiška nusikaltimo istorija“ (orig. „American Crime Story“) paskelbė, jog naujausias jos sezonas vadinsis „Gianni Versace nužudymas“ (orig. „The Assassination of Gianni Versace“). Jame bus atkurti 1997-ųjų įvykiai, kuomet buvo nužudytas garsus dizaineris. Jo seserį Donatellą seriale vaidins „Oskaro“ laureatė Penelope Cruz. Naujausias „Amerikietiškos nusikaltimo istorijos“ sezonas eterį pasieks jau sausio 17 dieną.

„Saint Laurent“ madų šou prie Eifelio bokšto

Mados namai „Saint Laurent“ 2018-ųjų pavasario-vasaros kolekciją pristatė po atviru dangumi, Eifelio bokšto papėdėje. Ar gali būti labiau paryžietiškas būdas sužibėti Paryžiaus mados savaitėje?

„Saint Laurent“ / Vida Press nuotr.

Triukšmas dėl „Balenciaga“ rankinės

Internautai prisilinksmino iki soties, lygindami prabangią „Balenciaga“ rankinę (kaina – maždaug 1784 eurai) su parduotuvės „Ikea“ prekių maišu (kaina – mažiau nei euras). Net „Ikea“ iš to nusprendė pasišaipyti, sukurdama reklaminę kampaniją apie tai, kaip atpažinti originalų „Ikea“ pirkinių krepšį.

Seseriška pagalba

Kai manekenė Gigi Hadid pametė batelį ant „Anna Sui“ podiumo, jai į pagalbą atskubėjo jos sesuo Bella Hadid. Apsikabinusios seserys kartu pabaigė savo distanciją madų šou ir plačiai šypsodamasi paliko podiumą.

Bella ir Gigi Hadid ant „Anna Sui“ podiumo / Vida Press nuotr.

„Pirelli“ kalendoriuje – vien juodaodžiai modeliai

Antrą kartą per 45-erius metus „Pirelli“ savo kalendoriui nusamdė vien juodaodžius modelius. Visi jie įsiamžino „Alisos stebuklų šalyje“ tematika surengtoje fotosesijoje.

Ashley Graham sėkmė

Modelis Ashley Graham tapo pirmuoju plius dydžio modeliu, pristačiusiu „Michael Kors“ drabužius. Ant podiumo Ashley pasirodė vilkėdama juodą suknelę ir pilkus kailinius.

Ashley Graham / „Scanpix“ nuotr.

Celine Dion iškilimas

Tarsi feniksas iš pelenų pakilusi dainininkė Celine Dion iš naujo sužibėjo ne tik muzikos pasaulyje, bet ir mados srityje. Reklamuodama savo koncertinį turą ji pademonstravo galybę dizainerių šedevrų, ne tik prilygdama šiuolaikinėms stiliaus dievaitėms, bet ir pranokdama jas.

Celine Dion / Žmonės.lt montažas

Į podiumą – ant motociklo

Rihanna sugrįžo į Niujorko mados savaitę su „Fenty x Puma“. Sportiška, motokroso įkvėpta kolekcija alsavo karščiu ir pavojumi. Tad, savaime suprantama, pati Rihanna ant podiumo pasirodė sėdėdama ant motociklo.

„Fenty x Puma“ 2018 metų pavasaris-vasara / Vida Press nuotr.

Pirmasis kartas

Feminizmo ikona Gloria Steinem pirmą kartą apsilankė madų šou. 83-ejų kovotoja už moterų teises sėdėjo pirmojoje eilėje per „Prabal Gurung“ madų šou, šlovinusio žmonių įvairovę ir feminizmą.

Gloria Steinem / Vida Press nuotr.

Keisti džinsai

2017-ieji buvo metas, kai karaliavo patys keisčiausi džinsai. Nebuvo ribojami nei iškarpymai, nei jų dizainas. Tiesa, kelnes-sijonus ar skutus primenančius džinsus apsivilko tik patys drąsiausi.

2017-ieji – keistų džinsų metas / Scanpix ir ViDA Press nuotr./Žmonės.lt montažas

Vėlyvas debiutas

Aktorės Jane Fonda (80) ir Helen Mirren (72) debiutavo Paryžiaus mados savaitėje. Jos pristatė drabužius per pirmąjį „L'Oreal Paris“ madų šou istorijoje. Legendinės aktorės ant podiumo nestokojo pasitikėjimo savimi ir taip pažįstamo šarmo.

Jane Fonda ir Helen Mirren / „Scanpix“ nuotr.

Odė princesei Dianai

Minint dvidešimtąsias princesės Dianos žūties metines „Off-White“ dizaineris Virgilas Ablohas sukūrė tikrą odę širdžių princesei. 2018-ųjų pavasariui ir vasarai skirtoje kolekcijoje – mylimiausi princesės Dianos siluetai, raštai ir spalvos.

„Off-White“ modeliai / Vida Press nuotr.

Naujos stiliaus ikonos gimimas

Visus metus britų karališkosios šeimos gerbėjai akylai stebėjo Meghan Markle. O kai lapkritį Meghan ir princas Harry paskelbė apie sužadėtuves, visuomenė visai pametė galvą. Meghan akimirksniu tapo stiliaus ikona, kurią seka milijonai visame pasaulyje.

Princas Harry su mylimąja Meghan Markle / „Scanpix“ nuotr.

„Gucci“ atsisakė natūralaus kailio

Spalį mados namai „Gucci“ paskelbė, kad seka prekės ženklų „Stella McCartney“, „Giorgio Armani“ ir „Hugo Boss“ pėdomis – atsisako natūralaus kailio. Nuo šiol „Gucci“ savo klientus puoš aukščiausios kokybės dirbtiniu kailiu.

„Gucci“ modeliai / Vida Press nuotr.

Metų modelis

Britų manekenė Adwoa Aboah nurungė tokias superžvaigždes kaip Bella Hadid, Gigi Hadid ir Winnie Harlow, tapdama Metų modeliu. Šį titulą Adwoa pelnė per kasmetinius Mados apdovanojimus.

Adwoa Aboah / Vida Press nuotr.