2017-ieji: kas naujo laukia treniruočių pasaulyje?

Svareliai ir retro aerobika – naujausios tendencijos / Vida Press nuotr.
Svareliai ir retro aerobika – naujausios tendencijos / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2016-12-28 15:46
AA

Kadangi vienas iš ateinančių metų pažadų būtinai bus pradėti sportuoti, aptarkime, kokios naujos treniruočių rūšys mūsų laukia 2017-aisiais. Ar jos visos atkeliaus į Lietuvą, sunku pasakyti, bet juk smalsu, kur link žengia pasaulis.

Britų „Glamour“ apklausė šios srities specialistus ir išsiaiškino, kokios tendencijos mūsų laukia. Parinkome keletą įdomesnių. Džiugu tai, kad daugumą galima pabandyti pritaikyti patiems, namuose.

Retro aerobika

Seniai žinoma, kad šokių aerobika gerina koordinaciją ir širdies veiklą, sutvirtina kūną. Jei aerobiniams pratimams nepasitelkiami sunkesni svareliai, tokia treniruotė neapkrauna kelių ir nugaros, taigi yra pakankamai saugi.

Aerobiką išpopuliarino aktorė ir, kadaise, aerobikos žvaigždė Jane Fonda. Tad susiraskite DVD ar vaizdo įrašų internete su jos pamokomis, įsigykite retro aerobikos kostiumėlį (arba susikomplektuokite iš savo turimos aprangos), ir pirmyn. Na o jei pratimus mokate, užsileiskite devintojo dešimtmečio disko stiliaus dainų ir iš širdies padirbėkite.

Svorių kilnojimas

Apie svorių kilnojimą (angl. „lifting“), kaip priemonę raumenims bei kaulams sustiprinti, riebalams deginti ir netgi smegenų funkcijoms pagerinti, kalbama ne vienerius metus. Ateinančiais metais tai įgaus pagreitį. Atsiranda naujų treniruočių rūšių, kuriose dėmesys skiriamas pratimams su svareliais ar lengvomis štangomis, įtraukiant ir pritūpimus, įtūpstus, bokso elementus ir t.t.

Negana to, pasitelkus bazinius pratimus galima sportuoti ir namuose. Tereikia įsigyti po porą skirtingų svorių svarelių ir jogos kilimėlį. Su svoriais persistengti nereikia – juk norite ne užsiauginti raumenis, o tik juos paryškinti.

Elektrinė raumenų stimuliacija

20 min. trukmės treniruotė su liemene kainuoja nuo 70 eurų.

Nuo šiol ne tik tokie atletai kaip Usainas Boltas, bet ir paprasti žmonės gali stimuliuoti raumenis pasitelkę specialią liemenę, kuri elektrodų pagalba siunčia signalus į raumenis ir skatina juos dirbti sparčiau. Teigiama, kad ši liemenė skatina raumenų augimą, greitina medžiagų apykaitą (o tai skatina riebalų tirpimą) ir pagerina tonusą.

Tiesa, tai nepigu: Didžiojoje Britanijoje 20 min. trukmės treniruotė su liemene kainuoja nuo 60 svarų (nuo 70 eurų).

Ropojimas

Supratote teisingai – populiarėja pratimai, sporto rūšis, skatinanti grįžti prie pirmykštės mūsų būsenos ir pradėti šliaužti arba ropoti keliais. Vienas variantas – rėploti pėdomis ir delnais kaip meškai (angl. „bear crawls“), kitas – kaip kūdikiui, delnais ir atsiklaupus ant kelių (angl. „baby crawls“).

Teigiama, kad tai panašiai veiksmingas būdas daugeliui raumenų grupių sustiprinti, kaip ir „lenta“ (angl. „plank“). Tai didina ištvermę, degina riebalus ir gerina mobilumą. Tiesa, labai svarbu saugoti kelius, „eiti“ mažais žingsniais, atvirais keliais ir nesiūbuoti klubais.