2016 metų namų tekstilės ir dekoro tendencijos

Namų tekstilės tendencijos / „Fėjos namai“ nuotr.
Namų tekstilės tendencijos / „Fėjos namai“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-10-21 15:00
AA

Lietuvą, palyginti su kitomis Baltijos šalimis, greičiausiai pasiekia Vakarų šalyse vyraujančios namų tekstilės bei dekoro tendencijos, o lietuvių skonis turi mažiausiai nacionalinio atspalvio. Skirtingai nuo estų ir latvių, kurie audinius namams dažniausiai renkasi pagal savo šalių vėliavas, lietuvių namuose vyrauja Provanso stiliaus tekstilės gaminiai.

Apie naujausias namų tekstilės ir dekoro tendencijas Baltijos šalyse pasakoja internetinės namų tekstilės ir dekoro parduotuvės „Fėjos namai“ vadovė Svajūnė Vainauskienė.

Lietuvoje vyrauja Provanso stiliaus tekstilės gaminiai, kurių skiriamasis ženklas – gėlių ornamentai: didesni ar mažesni rožių žiedai, levandos. Pagrindinė, tekstilės gaminiuose dominuojanti gėlė – bijūnas. Šis augalas, būdamas be galo išraiškingas ir stilingas, išskirtinį dizainą sukuria ir audiniams.

Namų tekstilės tendencijos / „Fėjos namai“ nuotr.

Prancūziškas Provanso stilius pasižymi šviesiais tonais, smulkiais gėlių ornamentais bei švelnia levandų spalva. Šių metų populiariausias derinys – bijūnai arba smulkios rožės, baltame ar šviesiai kreminiame fone.

Pastaraisiais metais Lietuvoje pradėjo populiarėti ir skandinaviško stiliaus gaminiai. Šio stiliaus raštuose vyrauja taškeliai, juostelės, žvaigždutės, neretai ir tautiniai actekų raštai. Audiniai dažniausiai būna grubūs, tokie kaip linas ar perkelis, bet dažnai raštų motyvus galima sutikti ir ant satino.

„Įdomus fenomenas, kurį pastebėjome Lietuvoje, yra tas, kad skirtingai nei visas pasaulis, lietuviai kur kas mažiau vertino savo nacionalinį audinį – liną, tačiau po truputį ir šis audinys įsitvirtina mūsų namų interjeruose.

Keisčiausia, kad pamėgti liną lietuvius paskatino šio audinio bumas Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje bei kitose Vakarų šalyse“, – pasakoja S. Vainauskienė.

2016 metų namų tekstilės tendencijos (12 nuotr.)
+6

Nors skandinaviškas stilius po truputį populiarėja ir mūsų šalyje, tačiau kol kas labiausiai jis įsitvirtinęs Estijoje. Šioje šalyje tai – jau ilgą laiką dominuojanti namų tekstilės tendencija. S. Vainauskienė pasakoja, kad norint lietuvius sudominti skandinaviško stiliaus tekstilės gaminiais, reikia juos vizualizuoti bei parodyti, kaip jie atrodo vienokiame ar kitokiame interjere. 

Taip pat skaitykite: Interjero patarimai: plečiame namų erdvę

S. Vainauskienės teigimu, Latvijoje ir Estijoje dominuoja vėliavų spalvų audiniai.

„Dirbame ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Labiausiai nustebino tendencija, kad šių šalių gyventojai audinius dažniausiai renkasi pagal savo vėliavų spalvas. Latvijoje dominuoja  raudonos spalvos ar šios spalvos įvairių tonų audinių pardavimai, o Estijoje – mėlynos ir baltos spalvos. Lietuvoje ši tendencija, deja, neprigijo“, – pastebėjimais dalijasi Svajūnė Vainauskienė.

Namų tekstilės tendencijos / „Fėjos namai“ nuotr.

Ateinantiems metams moteris prognozuoja, kad Lietuvoje namų tekstilės olimpą pasieks švelnios, rusvos spalvos suderintos su subtiliais raštais, kurie pastelines spalvas prikels naujam gyvenimui.

Mėgstantys išraiškingesnes spalvas – rinksis burgundiškus, raudono vyno spalvos bei rašalo spalvos audinius ar gaminius, kurių bent detalėse galima rasti šią spalvą. Iš kiek konservatyvesnių lietuvių raciono nedings ir pamėgti klasikiniai, baltos ar pilkos spalvos audiniai.