2014-ųjų virtuvės interjero tendencijos

Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.
Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-01-08 09:00
AA

Kiekvieni metai atnešą šį tą naujo įvairiose srityje. Virtuvėje 2014-aisiais interjero dizaineriai pataria rinktis kuo šviesesnes, tvirtas medžiagas, kurios būtų aplinkai nekenksmingos, tiktų vaikams, o svarbiausia – suteiktų kuo daugiau erdvės jūsų namams. Taigi, kam sakome TAIP, o su kuo verta atsisveikinti?

► Pakeiskite nusistovėjusią tvarką

Pasak interjero dizainerio Garrisono Hullingerio, virtuvės dizainas tolsta nuo tradicinio įvaizdžio ir struktūros, kurioje puikuodavosi šaldytuvas, plautuvė ir viryklė, sudarydami „šventąjį“ trikampį. Tiesa, anksčiau nebuvo ir tiek prietaisų, be kurių šiuolaikinės šeimos sunkiai išsiverstų, tad toks išdėstymas buvo visai patogus. Šiandien specialistai pataria projektuoti virtuvę atsižvelgiant į šeimos poreikius, t. y. suteikti modernumo ir komforto. Idealu, jeigu įmanoma padalyti virtuvę į zonas: maisto gaminimo, buvimo su šeima, skirtą vaikams. Pavyzdžiui, idealu, jeigu kriauklė yra greta indaplovės ir pan.

► Granitas išeina iš mados

Interjero dizaineris Marcas Thee’as tikina, kad šis akmuo, nors ir natūralus, per daug brangus, be to, „nenuspėjamas“. Tiksliau tariant, jis nebus tobulai vienodas, nes atkeliauja tiesiai iš gamtos resursų. Taigi tie, kurie trokšta pedantiško idealumo, gali nusivilti. Šalia puikių granito savybių specialistas išskiria ir tai, kad granitas lengviau pažeidžiamas, dūžta, tad nėra toks populiarus tarp šeimų, auginančių vaikus. Jo nuomone, šiuo atveju verčiau rinktis tokius dirbtinio akmens paviršius kaip CaesarStone ar Zodiaq, kuriems gaminti naudojamas natūralus kvarcas. Kuriančiuosius savo virtuvės interjerą labiausiai traukia dirbtinio akmens spalvų gausa, medžiagos ilgaamžiškumas ir patvarumas. Be to, tinka grindims, sienoms, laiptams, vonios kambariui ir netgi baldams.

Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.

► Uždaros spintelės? Atverkite jas!

Jamie’as Beckwithas, Beckwith Interiors įkūrėjas, sako, kad uždaros spintelės taip pat keliauja iš mados. Viena svarbiausių priežasčių – jos sumažina namų erdvę, kurios taip trokšta šiuolaikinis žmogus. Virtuvė, Jamie’o nuomone, nebėra tik vieta gaminti maistą ir plauti indus – šiandien joje praleidžiama itin daug laiko tiesiog mėgaujantis bendravimu, tad norisi jaustis laisvai ir jaukiai.

O štai pakabinamos spintelės dažniausiai užgriozdina namus, todėl rekomenduojama rinktis atviras lentynas arba spinteles su stiklinėmis durelėmis. Variacijų ir idėjų, kaip tai turėtų atrodyti, yra su kaupu, tad venkite stereotipų. Tiesa, atviros lentynos turi ir minusų, pavyzdžiui, greičiau sugeria dulkes ar purvą. Tačiau tai – menkniekis, palyginti su tuo, kad namuose bus daugiau šviesos ir vietos.

Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.

► Lakuotos spintelės praranda savo blizgesį

Dar viena „mirštanti“ virtuvės tendencija – tai lakuoto paviršiaus baldai ir lako apdaila. Nors tokia namų zona atrodo prabangiai ir dailiai, ji dažnai atrodo šalta. Taip pat  atkreipiamas dėmesys į iššūkių reikalaujančią priežiūrą. Specialistai sako, kad virtuvėje visada puikiai ir dailiai žiūrisi mediniai baldai. Tokie atrodo natūraliai, jaukiai, romantiškai ir suteikia interjerui šilumos – tiesiai iš gamtos atkeliavusios spalvos sukuria harmoningą visumą.

Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.

► Šviesios grindys geriau nei tamsios

Praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje ypač populiarios buvo tamsios grindys. „Žmonės dėl jų, kaip ir dėl tamsių baldų, tiesiog pametė galvas“, – sako interjero specialistas Johnas Willey. Visgi tai nėra toks praktiškas pasirinkimas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, ant tamsių grindų kaipmat išryškėja purvas, dulkės, įbrėžimai ar kiti pažeidimai. Taigi verta atsigręžti į šviesius, neutralius atspalvius, padėsiančius praplėsti namų erdvę ir tinkančius įvairiems interjerams.

Virtuvės interjeras / Fotolia nuotr.