6 daiktai virtuvėje, kurie kenkia jūsų sveikatai

Švarinimasis / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
AA

Virtuvėje kasdien praleidžiame labai daug laiko: gaminame, valgome, bendraujame... O naudodami tam tikrus daiktus, net nepagalvojame, kad jie gali būti žalingi mūsų sveikatai. Štai 6 dažniausiai virtuvėje naudojami daiktai, kurie kelia žalą sveikatai.

Keptuvę gerokai įkaitinus, pradeda skirtis toksiškos medžiagos, kurios, nors ir nėra mirtinos, ilgainiui kaupiasi organizme.

Tefloninės keptuvės

Tokią keptuvę turbūt rastume kone kiekvienoje virtuvėje. Ją patogu naudoti, nes reikia nedaug riebalų, ji nepridega, tad gaminti tokioje labai lengva. Tačiau ką žinome apie tefloną? Jis buvo atsitiktinai išrastas Amerikoje dar ketvirtame praėjusio amžiaus dešimtmetyje DuPont kompanijos ir naudojamas ne tik indams gaminti, bet ir tekstilės, elektros bei oro technikos pramonėje. Iš pradžių galvota, kad teflone esantys chemikalai nėra pavojingi. Deja, vėliau, atlikus ne vieną tyrimą, paaiškėjo, kad viskas ne visai taip. Keptuvę gerokai įkaitinus, pradeda skirtis toksiškos medžiagos, kurios, nors ir nėra mirtinos, ilgainiui kaupiasi organizme ir gali sukelti įvairias ligas.

Tefloninė keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Norint sumažinti šią riziką, žinoma, geriausia tefloninių keptuvių atsisakyti. O jei savosios dar nenorite išmesti, bent jau gerai apžiūrėkite, ar ji nesubraižyta, nes tokiose kepant maistą, chemikalai pasklinda dar greičiau.

Šluostės ir kempinės

Mokslininkų nuomone, virtuvėje naudojamos šluostės ir įvairios kempinėlės, kuriomis plauname indus ar šluostome paviršius, yra ideali ir viena mėgstamiausių mikrobų susikaupimo vietų namuose, o virtuvę, rodos, valome taip dažnai ir tikimės, kad ten labai švaru. Baisu ir pripažinti, bet šluostėse ir kempinėlėse, mokslininkų duomenimis, mikrobų gali būti netgi daugiau nei ant unitazo dangčio tualete. Jie čia kaupiasi dėl nuolatinės drėgmės ir kempinėse užsiliekančių maisto medžiagų.

Tefloninė keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Ką daryti, kad taip nebūtų? Drėgnas kempines ir šluostes gerai išdžiovinti ir dažnai keisti – ne rečiau, kaip kartą per mėnesį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šeštadienį skirkime langams valyti

Aliuminio folija

Be jos neišsiverčia nė viena šeimininkė ruošdama maistą, tačiau pasirodo, kad kepant joje maistą, išsiskiria medžiagos, kurios vėliau su maistu patenka į žmogaus organizmą. Taigi aliuminio folija padeda aliuminiui patekti į organizmą. Ir nors nedideli šio metalo kiekiai nėra labai pavojingi ir organizmas pats juos pašalina, itin reikėtų vengti folijoje kepti maistą, pagardintą rūgštimi (apelsinų, citrinų, actu ir pan.), nes taip kenksmingos medžiagos dar lengviau patenka į organizmą. Šaltą maistą folijoje laikyti ne taip pavojinga, bet vis tiek nereikėtų.

Jei be folijos nežinote, kaip išsiversti, kepamą maistą pirmiausia suvyniokite į kepimo popierių ir tik paskui į foliją. O šaltam maistui laikyti rinkitės stiklinius indus – taip ir sveikiau, ir ekologiškiau.

Maisto pakavimo medžiagos ir plastikinė tara

Kartą panaudotą plastikinį buteliuką reikia išmesti, nes pakartotinai naudojamas išskiria nuodingas medžiagas, ftalatus, kurie kenkia endokrininei sistemai.

Be plastiko savo gyvenimo nebeįsivaizduojame. Maistą dažniausiai suvyniojame į maisto plėvelę ar specialų tam skirtą popierių ir tik tada dedame į šaldytuvą, gėrimus pilame į plastikinius butelius. Reikia žinoti, kad maistui pakuoti naudojamas popierius turi būti tik nebalintas, nes balinimui naudojamos chloro turinčios medžiagos yra nuodingos ir gali patekti į organizmą. Jei naudojame plastiką, svarbu žinoti, kad ne visas jis yra vienodai žalingas, tačiau, pavyzdžiui, plastikiniams buteliams dažniausiai naudojamas polietileno tereftalatas (PET) nėra tinkama medžiaga karštiems gėrimams laikyti. Be to, kartą panaudotą buteliuką reikia išmesti, nes pakartotinai naudojamas išskiria nuodingas medžiagas, ftalatus, kurie kenkia endokrininei sistemai. Jei norite būti sveiki, atsisakykite ir maistui vynioti skirtos celofano plėvelės. Joje gali būti medžiagų, kurios lengvai patenka į maistą, ypač jei liečiasi su riebiu maistu. Šios medžiagos veikia kepenis, inkstus, blužnį. Geriausia produktus laikyti stikliniuose induose.

Valomosios priemonės

Daugėjant alergijos atvejų, gydytojai skambina pavojaus varpais – prie to labai prisideda ir noras gyventi steriliai. Kokių tik priemonių yra mūsų virtuvės spintelėje, kad tik būtų švaru ir tvarkinga: antibakterinių purškalų, valiklių, ploviklių ir pan. Tyrimai parodė, kad visose antibakterinėse priemonėse yra triklozano, medžiagos, kuri gali sukelti hormonų pokyčius.

Švara yra geras dalykas, tačiau jos laikytis galime ir naudodami natūralias priemones. Virtuvei išblizginti visiškai pakaks sodos, citrinos ir acto.

Valymo priemonės / Shutterstock nuotr.


Šaldytuvas

Tai neabejotinai geras daiktas, be kurio dabar niekas neapsieina, nes padeda ilgiau išlaikyti produktus šviežius. Išties ne pats šaldytuvas yra blogybė, bet mūsų įpročiai. Kartais visiškai nepagalvojame, kai gatavus produktus dedame šalia žalios mėsos arba per ilgai laikome paruoštus padažus. Šaldytuve nėra taip šalta, kad išnyktų visos bakterijos, o šios gali pridaryti didelės žalos, sukelti skrandžio sutrikimus ar net apsinuodijimą.

Šaldytuve turėtų būti atskiros lentynos gataviems ir žaliems produktams. Be to, nepamirškite patikrinti produktų galiojimo datos. Ir, žinoma, šaldytuvą reikia reguliariai valyti.

Skaitykite daugiau