„Scanorama“ keliauja per Lietuvą: pirmieji seansai – Lietuvos pajūryje

Kadras iš filmo „Kvadratas“
Kadras iš filmo „Kvadratas“
Šaltinis: Žmonės
2019-06-27 12:25
AA

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ neatostogauja ir skelbia gero kino kelionę per Lietuvą. Pirma stotelė – vasaros sostinė Palanga. Čia įsikūrusiame kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“ ir kultūros centre „Ramybė“ nuo vasaros, visus metus bus rodomi žiūrimiausi „Scanoramos“ filmai, vyks susitikimai su režisieriais ir kitais kino kūrėjais.

„Festivalis turi tokią savybę – sukaupti nemažą puokštę filmų, kuriems nevalia likti stalčiuose. Mūsų misija užtikrinti Europos ir nacionalinio kino pasiekiamumą neapsiriboja tik Lietuvos didmiesčiais ir tik „Scanorama“ lapkričio mėnesį. Todėl džiaugiamės suradę bendraminčių, su kuriais kino kelionę pradedame pajūryje, o vėliau tęsime ir kituose Lietuvos miestuose,“ – „Scanoramos“ kelionę per Lietuvą pristato festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Kultūros centre „Ramybė“ pirmasis „Scanoramos“ seansas vyks liepos 4 d. Projekto atidarymo proga ekrane įsižiebs festivalio favoritas, nuostabi šiaurietiška komedija – „Gyveno kartą Uvė“ (rež. Hannes Holm, Švedija). Kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“ kino seansai vyks kiekvieną vasaros antradienį. „Scanorama“ Palangos svečiams ir gyventojams parodys iš viso 15 lankomiausių filmų iš pastarųjų trijų metų festivalio programos, kurių gretose: „Kvadratas“, „Telma“, „Tūkstantį kartų labanakt“, „Meilė iš pirmo smūgio“, „Ateitis“, „Garsiau už bombas“ ir kitos nemažiau garsios kino juostos.

Kadras iš filmo „Labanakt“

„Palangoje ne tik rodysime filmus, bet ir kviesime į susitikimus su Lietuvos kino kūrėjais, prisiminsime svarbiausius mūsų šalies kino istorijos faktus, personalijas ir jubiliejus. Peržiūroje „Tarpukario Lietuva per kino kronikų objektyvą“ kviesime apmąstyti Lietuvos istoriją“, – priduria Gražina Arlickaitė.

Kultūros centre „Ramybė“ vyks atminimo renginys „Espresso su Nekrošiumi“. Jo metu žiūrovams bus parodytas R. Vabalo filmas „Skrydis per Atlantą“, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atlieka Eimuntas Nekrošius. Apie garsų režisierių kalbės jo aktoriai, kolegos.

„Scanoramos“ komanda tikisi šiuo projektu paskatinti žiūrovus domėtis Lietuvos kino istorija plačiame Europos kino kontekste, plėsti kultūrinį akiratį, mokytis analizuoti ir lyginti kino reiškinius nacionaliniame ir bendraeuropiniame lygmenyje. Projekto repertuaras nuolat pildomas, jį galima rasti „Scanoramos“ interneto svetainėje, adresu www.scanorama.lt.

Vasaros mėnesiais karštis gali pakoreguoti „Ramybės kultūros centre“ rodomų filmų laiką, bet kultūros centras pasiryžęs iki gruodžio mėnesio parodyti žiūrovams visus planuotus „Scanoramos“ filmus.