„Kino pavasario“ atidaryme – šventiškai nusiteikę svečiai

„Kino pavasario“ atidarymo svečiai / G. Skaraitienės ir I. Gelūno nuotr.
„Kino pavasario“ atidarymo svečiai / G. Skaraitienės ir I. Gelūno nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2019-03-20 19:22
AA

„Kai sustoji – pabunda vaizduotė“, – tokiu šūkiu šiais metais visus sutinka jau 24-ąjį kartą vykstantis filmų festivalis „Kino pavasaris“. „Norime pakviesti jus atitrūkti nuo realybės, triukšmo ir su savo draugais, artimaisiais, ateiti į kino sales. Tikiu, kad po kelių valandų galime išeiti linksmesni, o pasaulis pasidaryti gražesnis“, – prieš festivalio pradžią kalbėjo festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Trečiadienio vakarą Vilniuje vyko festivalio atidarymas, į kurį suplūdo kiną mylinčios garsenybės ir žymūs veidai.

Didžiausias Lietuvoje kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet pirmą kartą tuo pat metu vyks visoje Lietuvoje. Drąsiausius kino mylėtojus suburs unikali 9 salė su eksperimentinių formų ir diskusijas provokuojančio turinio filmais. Pirmąkart jaunieji programos sudarytojai pasiūlys bendraamžiams paruoštą programą. Intriguos pagrindinis konkursas, kuriame pasirodys net dvi debiutantės lietuvės. Kino meistrystę skleis savito braižo režisierių retrospektyvos. Regos ir klausos negalią turinčių žiūrovų taip pat lauks jiems pritaikyti specialūs seansai.

„Kino pavasario“ atidarymo svečiai / G. Skaraitienės nuotr.

Kovo 21–balandžio 4 dienomis festivalis vyks 19 miestų ir namų kino platformose – „Telia“ išmaniosios televizijos videonuomoje ir „Žmonės Cinema“. Kovo 21 dieną festivalis prasidės Vilniuje ir Kaune, o kovo 22 dieną – Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Jonavoje, Utenoje, Telšiuose, Tauragėje, Visagine, Gargžduose, Druskininkuose, Anykščiuose, Varėnoje, Šakiuose ir Birštone.

Šiemet programą sudaro 170 filmų – 113 ilgametražių ir 57 trumpametražiai, kuriuos preciziškai atrinko atsinaujinusi „Kino pavasario“ programos sudarytojų komanda – Mantė Valiūnaitė, Aistė Račaitytė, Gediminas Kukta ir Dovilė Raustytė. Visus filmus galima rasti ČIA.

Ryškiausi Europos debiutantai

Šiemet pagrindinėje konkursinėje festivalio programoje – Europos debiutų konkurse – konkuruos 13 režisierių ilgametražių filmų. Tarp jų ir du lietuvių – Marijos Kavtaradzės geriausiu Baltijos šalių filmu Taline išrinkta drama „Išgyventi vasarą“ (rež. Marija Kavtaradzė) ir Aistės Žegulytės dokumentinė juosta Animus Animalis (apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

Pagrindinio konkurso prizo taip pat sieks geriausias praėjusių metų Berlyno kino festivalio filmas „Neliesk manęs“ (rež. Adina Pintilie), garsaus britų fotografo Richardo Billinghamo gausiai festivaliuose apdovanota drama „Rėjus ir Liza“, Kanų „Kritikų savaitės“ didįjį prizą pelniusi forma ir turiniu pasižyminti portugalų juosta „Diamantino“ (rež. Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt), Europos kino akademijos apdovanojimuose geriausiu animaciniu filmu pripažinta karo žurnalisto Ryszardo Kapuścińskio istorija „Dar viena gyvenimo diena“ (rež. Raúl De La Fuente, Damian Nenow) ir kiti Europos režisierių debiutai.

„Kino pavasario“ atidarymo svečiai / G. Skaraitienės nuotr.

Kaip visuomet, filmus vertins tarptautinė žiuri, o nugalėtojui atiteks Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtas piniginis prizas.

Lietuvių premjeros ir uždarymo filmas

„Kino pavasaryje“, be minėtų dviejų dalyvaujančių konkurse, įvyks dar trys ilgametražių lietuvių filmų premjeros. Viena jų – Ernesto Jankausko nacionalinė dramos „Čia buvo Saša“ premjera. Įsivaikinimo tema jautriai kalbantis filmas Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“, kur įvyko jo pasaulinė premjera, sukėlė daugybę diskusijų. Šis filmas, kaip ir M. Kavtaradzės „Išgyventi vasarą“, tapo prestižinės pasaulio kino kritikų federacijos FIPRESCI konkurso dalyviu. FIPRESCI ir šiemet vienam iš festivalyje rodomų Skandinavijos bei Baltijos šalių vaidybinių filmų įteiks savo apdovanojimą.

Viena labiausiai intriguojančių festivalio premjerų – Artūro Jevdokimovo dokumentinio filmo „Second Hand“ premjera. Jis pasakoja apie tai, iš kur atkeliauja drabužiai į dėvėtų drabužių parduotuves, arba apie tamsų lietuvių verslą Didžiojoje Britanijoje.

Festivalį visoje šalyje uždarys taip pat lietuvės premjera – puikiai pasaulio kino kritikų įvertintas, vienos iš šių metų Lietuvos paviljono Venecijos bienalėje dalyvių Rugilės Barzdžiukaitės dokumentinis filmas „Rūgštus miškas“. Jis nukels į garsiąją kormoranų koloniją Juodkrantėje.

Trumpojo metro filmų konkurse tarp 32 filmų yra ir penkios lietuvių pavardės: Tito Lauciaus („Šeima“), Kamilės Milašiūtės („Nacionalinės premijos laureatų vaikai“), Skirmantos Jakaitės („Žonglierius“), Akvilės Žilionytės („Langai“) ir Lauryno Bareišos („Kaukazas“). Pastarojo filmo pasaulinė premjera įvyko prestižiniame Lokarno kino festivalyje. Visi „Trumpo konkurso“ filmai www.kinopavasaris.lt.

Tradiciškai asociacija LATGA piniginiu prizu apdovanos nacionalinio Studentų filmų konkurso, kuriame šiemet dalyvauja 7 filmai, laureatą.

Retrospektyvos ir didžioji šių metų naujiena – 9 salė

Šių metų „Kino pavasario“ retrospektyvos skirtos dviem išskirtiniams kino kūrėjams. Trisdešimt metų trunkančią vienos savičiausių autorinio kino figūrų Claire Denis kūrybą apžvelgs 9 filmai: nuo pirmojo, sukurto 1988-aisiais ir paremto autobiografiniais motyvais „Šokolado“, iki paties naujausio „Gyvenimas aukštybėse“, kuriame, kaip įprasta šios režisierės filmams, vaidina garsūs aktoriai Robertas Pattinsonas ir Juliette Binoche.

„Kino pavasario“ atidarymo svečiai / G. Skaraitienės nuotr.

O štai vienas novatoriškiausių ir drąsiausių režisierių senegalietis Djibril Diop Mambéty, deja, spėjo sukurti tik du ilgametražius filmus: „Touki Bouki“ ir „Hienos“. Restauruoti jie suskamba neįtikėtinai aktualiai ir šiandien bei parodo šio režisieriaus svarbą ne tik Afrikos žemynui, bet ir viso pasaulio kinui. Todėl šie filmai bus parodyti „Kino pavasaryje“ kaip atskira retrospektyva.

Retrospektyvos pateko į 9 salę, kurios repertuare, pasak programos sudarytojų, bus rodomi kūriniai iš 35 mm juostų, serialas, 3D filmas ir toks kinas, kuris retai patenka į įprastus kino teatrus. Į 9 salės atidarymą atvyks menininkas Jeremy Shaw, pristatysiantis tik ką garsiajame Londono muziejuje „Tate Modern“ rodytą „Kvantifikacijos trilogiją“. Visi 9 salės filmai – ČIA.

„Jaunųjų programerių“ šešetukas

„Kino pavasaris“, bendradarbiaudamas su „Meno aviliu“ ir jų vykdomu tarptautiniu kino edukacijos projektu „Moving Cinema“, subūrė 17–19 metų amžiaus kinu besidominčius jaunuolius, kad savo bendraamžiams atrinktų „Kino pavasario“ filmus. Aštuonetas, žiūrėdamas filmus ir apie juos diskutuodamas, sudarė savo , į kurį pateko ir M. Kavtaradzės juosta „Išgyventi vasarą“, ir Lokarne už geriausią režisūrą apdovanota drama „Per vėlu mirti jaunam“, ir kiti keturi jauniems žmonėms aktualiomis temomis ir jiems artima stilistika kalbantys filmai. 

Specialūs seansai ir renginiai

Pirmąjį festivalio savaitgalį taip pat lauks Trumpametražių filmų naktis ir specialus seansus „In Memoriam Jonui Mekui“, kurio metu bus parodytas nervuotas, poetiškas, nechronologiškas Jono Meko kino dienoraštis, apimantis beveik trisdešimt metų – nuo 1977-ųjų iki 1999-ųjų, „Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“.

Tarptautinis industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“ vyks balandžio 2–4 dienomis. Viena iš renginio naujovių – programa „Talentų lizdas“, padėsianti atrasti jaunus profesionalus iš Baltijos šalių, Baltarusijos, Ukrainos ir Kaukazo šalių ir skatinti juos tobulėti (kino kritikus, prodiuserius, režisierius).

Visus 2019 metų festivalio filmus rasite ČIA.

„Kino pavasario“ atidarymo svečiai (192 nuotr.)
+186