„Ėjimo varžybos“ – išskirtinės ir Vladai Musvydaitei

Renginio akimirka/Organiztorių nuotr.
Renginio akimirka/Organiztorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2019-05-01 12:30
AA

„Patekau į pėsčiųjų spūstį“, – juokavo vienas masinių „Ėjimo varžybų“ Vilniuje dalyvis, savaitgalį ėjęs kartu su tūkstantine minia. Ketvirtą kartą vykstančiame renginyje vaikščiojimo ir sveiko miesto ambasadoriais tapo ne tik žmonės, bet ir specialius registracijos numerius gavę šunys bei katės. Visi renginio dalyviai kartu su savo augintiniais pasipuošė unikaliais medaliais.

Ėjimas – išskirtinis V. Musvydaitei

Šeimos su vežimėliais, mokyklų ir darželių komandos, žmonės su augintiniais, riedučių, dviračių ir paspirtukų gerbėjai, mokytojai, įmonių vadovai, ministerijų darbuotojai – tūkstančiai žmonių priėmė ėjimo iššūkį. Renginio organizatorei, sveikatingumo motyvatorei Vladai Musvydaitei paskelbus startą, Neries pakrante nuvingiavo ilgiausia varžybų dalyvių eilė.

Savomis kojomis įveikti nuo 5 iki 15 tūkst. žingsnių nuo Baltojo tilto palei upę, Vingio parką, užlipti ant Tauro kalno, o einant prisijungti prie „Darom“ akcijos bei užsukti į Atliekų kultūros zoną – tokią užduotį mielai įveikė dalyviai.

Šis ėjimas tapo išskirtinis ir masinius ėjimo renginius organizuojančiai V. Musvydaitei: pirmą kartą varžybose žingsniavo jos vaikai, sužadėtinis ir mama su tėčiu bei kiti jos artimieji.

Keitė žingsnius į vandenį, šokoladą, maisto papildus

15 tūkst. žingsnių (10,5km) maršrutas buvo patalpintas mobilioje programėlėje #walk15, kurioje taip pat galima savo sukauptus žingsnius keisti į prizus arba nuolaidas. Daugeliui atėjusių buvo pirmas kartas, kuomet jie galėjo tiesiog už savo sukauptus žingsnius gauti ,,Bakuriani“ vandens.

,,Galiu vandens pirkti į valias, nes mano žingsnių piniginėje jau sukaupta apie milijonas žingsnių“, - gyrėsi masinio ėjimo renginio dalyvis.

,,Net 5000 šokolado plytelių tiesiog ištirpo. Pirmą kartą mačiau tokią eilę prie šokolado. Visi norėjo savo žingsnius iškeisti. Smagu, kad tai galėjau padaryti ir aš! “, - džiaugėsi šeimos zonoje buvusi moteris.

Kai kuriems pirmiesiems pasisekė įsigyti už žingsnius Walmark maisto papildus.

Iššūkį priėmė ir sėdusi į neįgaliojo vežimėlį

Keliones į gamtą mėgstanti Loreta Budrevičienė į renginį atriedėjo vežimėliu. Moteris visą trasą įveikė kartu su savo šeima.

„Nėra neįveikiamų kliūčių, viskas įmanoma, – sakė ėjimo varžybų dalyvė. – O čia dar ir puiki proga pamatyti tas Vilniaus vietas, į kurias skubant į darbą nepasidairai“.

Vienas iš jos žingsniavimo tikslų – kova su savimi, jis sutampa su varžybų organizatorių šūkiu

Renginio akimirka/Organiztorių nuotr.

Žingsniavo ir su vaikais vežimėliuose

Išmėginti ėjimo iššūkį ryžosi ir šeimos, kurios savo mažuosius atsivežė vežimėliais. Buvo renkamos ne tik masiškiausiai einančios šeimos, bet ir jauniausias bei vyriausias ėjikai.

„Nebuvo sunku – aš galvojau, kad 5 tūkst. žingsnių bus didesnis atstumas. Kai nuėjome pirmą tūkstantį, pamaniau: „O, ne!“, bet likusį kelią įveikėme lengviau“, – prisipažino su dviem mažais vaikais nuo Baltojo iki Žvėryno tilto keliavusi ir atgal grįžusi Irina Mickevič.

Renginio dalyviai nustebo Ogmios miesto įkurtoje 10000 zonoje išvydę Olimpinę vicečempionę Austrą Skujutę. Ji kartu su Lietuvos sporto universitetu kvietė ėjikus sudalyvauti estafetėse ir kitose aktyvacijose.

Vaikščiojimą nori paversti ir mokyklų įpročiu

Varžybų dalyviams teko užduotis į starto vietą atvykti pėstute arba viešuoju transportu, riedučiais, paspirtukais, riedžiais, dviračiais ar kitomis aplinkai draugiškomis transporto priemonėmis. Riedučiais netgi per žolę užtikrintai riedėjęs ir su jais ant scenos lipęs Algimantas Šiukšta prisipažino, kad pirmą kartą ant ratų jis atsistojo prieš 30 metų – ir nenulipa iki šiol.

„Nupirkau vaikams riedučius, bet bepirkdamas išsirinkau pačius brangiausius, kad tiktų visai šeimynai – išmokom visi. Rimtesnių apsaugos priemonių tada nebuvo, bet per žaizdas įgyta patirtis yra žymiai vertingesnė“, – juokėsi aktyvų poilsį mėgstantis vyras.

Vienai dienai duoti išeiginę automobiliams raginusi SĮ „Susisiekimo paslaugos“ įrengė specialią riedėjimo priemonių zoną, kurioje prieš žingsniuodami varžybose žmonės galėjo saugiai palikti savo ratus. Norinčiųjų dviračius ar vienratį transportą žymėjo renginyje dalyvavę policininkai.

Žengti pirmąjį žingsnį ir judėti darniau miestiečiams kartais trukdo stereotipai. „Jeigu per pietų pertrauką pasivaikščiotumėte palei Baltąjį tiltą, kamščių tikriausiai sumažėtų“, – keisti įsitikinimus skatino V. Musvydaitė.

Ji prisipažino norinti, kad vilniečiai atrastų Vingio parko stadioną – vietą, kurioje galima patogiai mankštintis su visa šeima. Ėjimas, pasak jos, glaudžiai susijęs su socialinėmis vertybėmis, o judrumo varikliais dažnai tampa mokytojai. Vertybes mokytis ir sportuoti, rūpintis darnia aplinka jai įskiepijo tėvai pedagogai.

Renginio akimirka/Organiztorių nuotr.

„Ėjimas susijęs su švietimu, todėl tokie renginiai labai svarbūs, – pastebėjo V. Musvydaitės iniciatyvą palaikantis Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. – Viskas prasideda nuo sveikatos, o greta viso to yra ir švara, ir bendrystė. Švarindami aplinką mes judam, vaikštom, sujungti šiuos judėjimus – labai geras žingsnis“.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtais medaliais renginio metu apdovanota masiškiausiai ėjusi mokykla – Vilniaus Adomo Mickevičiaus licėjus. Po azartiškos kovos įmonės „Bonduelle“ surengtą „Mokyklų iššūkį“ laimėjo Vilniaus Simono Daukanto gimnazija. „Aukštųjų mokyklų iššūkio“ lyderiais tapo Kauno technologijos universiteto komanda.

Dalyvavo net 450 labiausiai einančios vardo siekusių įmonių

Žingsniavimo iššūkis subūrė įmones, norinčias daugiau judėti. V. Musvydaitė sakė nesitikėjusi, kad „Įmonių iššūkis“ įtrauks net 450 ėjimu užsikrėtusių organizacijų. Aktyviausi šioje srityje tapo „Eglės sanatorijos“ darbuotojai. Kai kurioms įmonėms šis iššūkis tapo suartinančiu socialiniu įvykiu.

,,Walmark“ Ėjimo varžybų organizatoriai vos spėjo dalinti specialius registracijos numerius norintiems trasą įveikti su savo augintiniais. Dalyviai žingsniavo ir su šunimis, ir su katėmis.

„Mano katė mėgsta kartu pasivaikščioti gamtoje“, – šyptelėjo renginį filmavęs operatorius Arvydas Dimša, kurio sfinksų veislės keturkojė iškart sutirpdė daugelio dalyvių širdis.

Specialiems pasivaikščiojimams su augintine jis įsigijo kuprinę, kurioje – netgi katei skirtas langelis.

Kitos Walmark ,,Ėjimo varžybų“ renginys birželio 1 d. Molėtuose. Nemokama registracija ČIA
Nemokamas renginys prie Baltojo tilto sukvietė tūkstančius ėjimo entuziastų (91 nuotr.)
+85