„100 metų kartu“ projekto herojai – gyvoji Lietuvos istorija

Parodos pristatymas/Orgaizatorių nuotr.
Parodos pristatymas/Orgaizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2019-02-13 16:15
AA

Baigiantis Lietuvos šimtmečio minėjimo metams, artėjant Vasario 16-ajai, Seime pristatyta fotografės Monikos Požerskytės paroda „100 metų kartu“. Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečio įkvėpta fotomenininkė įamžino šimto ir daugiau metų sulaukusius atkurtos Lietuvos valstybės bendraamžius ir kiekvieno jų ypatingą istoriją sudėjo į projektą „100 metų kartu“.

Pristatydama parodą, fotomenininkė M Požerskytė atminė susitikimus su herojais, kai kiekvienas iš jų buvo ypatingas, skleidėsi unikalios jų gyvenimo istorijos ir patyrimas nuo kaimo žmogaus iki miestų inteligentų. „Visi sutikti šimtamečiai sakė, kad dabar – mūsų geriausias laikas. Laikas, dėl kurio mes kovojom visą gyvenimą. Gyvenimas, Lietuva, bet ir mirtis – trys dalykai, apie kuriuos sukosi mūsų pokalbiai su šimtamečiais”, - įspūdžiais dalijosi parodos autorė.

Idėja įamžinti garbaus amžiaus sulaukusius senolius gimė kartu su Mariaus Čiuželio labdaros ir paramos fondu, įgyvendinančiu pašnekesių su senjorais projektą „Sidabrinė linija“.

Parodos pristatymas/Orgaizatorių nuotr.

„Pradėjus plaukti kontaktams, paaiškėjo, kad Lietuvoje mes turėjome virš 400 šimtamečių. Galvodami apie projekto tęstinumą, turime neužmiršti Lietuvos šimtamečių išeivijoje: Amerikoje, Lenkijoje, Australijoje. Tai būtų dar platesnė Lietuvos istorija”, - mintimis, kaip galima būti toliau vystyti projektą, dalijosi Marius Čiuželis.

Pasak parodą globojusio Seimo nario Vytauto Kernagio, įkvėpti Lietuvos šimtmečio, parodos ir filmo „100 metų kartu“ kūrėjai fiksavo itin šviesius, džiugius šimtamečių veidus bei įvairias jų gyvenimo istorijas. Paroda nuo 2018 metų apkeliavo daugelį Lietuvos miestų, dokumentinis filmas pernai pripažintas žiūrimiausiu „Kino pavasario“ filmu. „Man ypač smagu pasveikinti tokią gražią kūrybiškų ir visuomeniškų Lietuvos žmonių iniciatyvą: minėti iš švęsti Lietuvos laisvę kitaip – atminti ir įamžinti šalia mūsų esančius, išskirtinius žmones ne tik amžiumi, bet ir savo gyvenimo istorijomis“, - teigė V. Kernagis.

Parodos pristatymas/Orgaizatorių nuotr.

„Projektas nesiekia sukelti kokį nors graudulį, liūdesį. Žmonės švyti iš savęs ir, atrodo, mums tai pavyko atskleisti“, - vieningai sutarė projekto kuratoriai, kviesdami atminti šalia esančius artimus senjorus, kuriems lygiai taip pat reikia gero žodžio, bendravimo, prisilietimo ir buvimo kartu.

Ši paroda yra projekto „100 metų kartu“, kurį sudaro nuotraukų albumas ir dokumentinis kino filmas „100 metų kartu“, dalis. Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirta idėja šalies bendraamžių lūpomis atskleidžia autentiškus pasakojimus ir Lietuvos raidą. Projektą vykdo M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas, kino gamybos kompanija UAB „Artbox“ su režisiere Edita Kabaraite.