Violeta Malevska-Štenger šventėms kepa iš močiutės išmoktą tuno ir obuolių pyragą: pasidalijo receptu

Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2015-12-24 13:06
AA

Kūčių vakaras – ypatinga šventė. Kai susirenka šeima, visi sėda prie bendro vakarienės stalo. Tądien ne viena šeimininkė stengiasi paruošti ką nors gardaus, įprastus tradicinius patiekalus pagamina moderniau, kitaip, pagal save. Neretai tarp dvylikos patiekalų atsiranda ir koks netikėtas, naujas, o kartais ir vadinamas „firminis“, be kurio neapsieina nei vienos šeimos šventės.

Vienas tokių – Violetos Malevskos-Štenger pamėgtas obuolių ir tuno pyragas-apkepas, kurį ji kepti dar prieš daugelį metų išmokė močiutė. Tiesa, ši pyragą kepdavo kiek kitaip – vietoje tuno rinkdavosi silkę.

„Močiutė kepdavo su silke ir man vaikystėje labai nepatikdavo tas pyragas. Tačiau turbūt reikėjo užaugti, subręsti. Nors silkė ir dabar nelabai skanu, todėl truputį patobulinau receptą pagal save ir pakeičiau ją tunu“, – šypteli Violeta.

Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šį pyragą Violeta dažniausiai kepa rudenį, mat skaniausias jis būna tuomet, jei naudojami obuoliai – antaniniai. „Rudenį jis mano mėgstamiausias, tačiau dažniausiai dar pavyksta iki Kūčių išlaikyti antaninių obuolių ir tada ruošiu jį ir šventėms“, – pasakojo pašnekovė.

Vaikystėje žiemos šventes ji sutikdavo pas močiute, Šalčininkų rajone esančiame vienkiemyje. Ten, kaip pati sako, susirinkdavo gausi šeimyna, tetos, dėdės, pusbroliai. Ir nors paskutinius kelerius metus gruodžio šventėms ji lieka Vilniuje, per Kūčias visuomet stengiasi ištrūkti iš miesto ir dažniausiai vyksta pas už sostinės įsikūrusią seserį.

Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar keli Kūčių patiekalai, be kurių neįsivaizduojamas Violetos stalas – grybų, aguonų pyragėliai, vadinamos „ausytės“, grybų ir perlinių kruopų sriuba.

„Burtais jau nebeužsiimame, tačiau žaidžiam visokius stalo žaidimus. Anksčiau, dar būdami vaikai, mėgdavome iš ryžių išrankioti žiogelius. Pastatydavom smėlio laikrodį ir varžydavomės, kam daugiausia pavyks išrinkti. Dabar vaikai jau kitokius žaidimus žaidžia. Nors svarbiausiai tiesiog pabūti drauge“, – sakė Violeta.

Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.

***

Violetos Malevskos tuno ir obuolių pyrago receptas

Tešlai reikės:

  • 500 gramų kvietinių miltų
  • 250 gramų sviesto
  • 2 kiaušinių trynių
  • žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

  • 8 antaninių obuoliai
  • 4 svogūnų
  • 6 kiaušinių
  • 4 šaukštų grietinės
  • 2 šaukštų kaparėlių
  • 2 šaukštų žalių alyvuogių
  • 1 skardinės tuno savo sultyse
  • Čiobrelių šakelės
  • Druskos, pipirų, kalendros, smulkinto muskato pagal skonį

Kaip gaminti?

Dubenyje miltus sumaišykite su sviestu, druska ir išsuktais kiaušinio tryniais. Paruoštą masę išklokite orkaitėje ir pakepkite 10–15 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Keptuvėje pakepinkite svogūnus, įdėkite supjaustytus obuolius, pabarstykite maltomis kalendromis, druska, pipirais ir dar 2–3 min pakepkite.

Suplakite įdarui skirtus kiaušinius, įdėkite grietinės, muskato. Į pakepintą tešlos padą sudėkite obuolius, tuną, kaparėlius, alyvuoges, čiobrelių šakeles. Užpilkite kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje 20–30 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Violetos Malevskos šventinis tuno ir obuolių pyragas (31 nuotr.)
+25