Ruduo virtuvėje: Alfo Ivanausko žaidimai su moliūgų sriuba

Alfas Ivanauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Alfas Ivanauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2018-09-26 10:39
AA

Daržuose ir prekybos centruose pūpsantys moliūgai ir vilioja, ir gąsdina. Žinome, kokia skani gali būti moliūgų sriuba, bet valgant dažnai tą patį patiekalą gali nusibosti bet kas. Taigi, Alfas Ivanauskas, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjas, siūlo išbandyti sluoksniuotos moliūgų sriubos variantą.

„Nesvarbu, kokio dydžio jūsų šeima, moliūgų sriuba yra privalomas rudens simbolis virtuvėje. Šįkart nusprendžiau pažaisti su sluoksniuotos sriubos variantu ir oranžinę moliūgo spalvą pagyvinti skaisčia burokėlių spalva. O kad valgyti būtų įdomiau net ir vaikams, nusprendžiau ją supilti į stiklinę su triušienos kukuliukais. Rezultatas, du viename – ir sriuba, ir karštas patiekalas“, - sako A. Ivanauskas, nemokamų kulinarinių kursų internete autorius.

Pasak jo, moliūgai yra specifinio skonio, bet skiriasi savo saldumu. Jiems kompaniją patiekaluose gali palaikyti charakteringesni produktai, pavyzdžiui, kokoso pienas, imbieras, grybai, sultinys, citrusiniai vaisiai, jūros gėrybės ir kiti. Taip pat „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis rekomenduoja išbandyti ne tik visiems gerai pažįstamą trintą moliūgų sriubą, bet ir sumesti į puodą gabaliukais pjaustytus moliūgus.

Moliūgų sriuba su burokėliais ir triušienos kukulaičiais

Jums reikės:

300 g nuvalyto moliūgo

1 vid. dydžio svogūno

2 vid. dydžio bulvių

1 morkos

Aliejaus (kepti)

1 šaukštelio garstyčių grūdelių

1,2 l vištienos sultinio

5–6 nevirtų krevečių

250 g šviežios smulkintos triušienos

Žiupsnelio maltos kalendros

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Juodųjų sezamų (kukulaičiams apvolioti)

1 šaukšto liofilizuotų burokėlių

Šviežio baziliko lapelių (papuošti)

1–2 skiltelių česnako (arba pagal skonį)

Moliūgų sriuba

Paruošimo būdas:

  1. Daržoves supjaustykite vid. dydžio netaisyklingos formos gabaliukais, dalį svogūno palikite kukulaičiams. Įpilkite aliejaus į storo dugno puodą, trumpai pakaitinkite ir suberkite daržoves, įberkite garstyčias. Kepkite maždaug 10–15 min. Suberkite smulkintą česnaką, dar kelias minutes pakepkite. Įpilkite sultinį ir virkite apie 20 min.
  2. Smulkiai supjaustykite likusį svogūną, krevetes. Sumaišykite su smulkinta triušiena, įberkite maltos kalendros, druskos, pipirų. Sumaišykite ir formuokite kukulaičius. Galite juos suverti ant iš anksto pamirkytų medinių iešmelių. Pabarstykite sezamų sėklomis ir šaukite į 190 °C iki orkaitę. Kepkite 20–25 min.
  3. Išvirusią sriubą sutrinkite, padalykite į dvi dalis. Į vieną įberkite liofilizuotų burokėlių ir išmaišykite. Sluoksniais supilkite į stiklines. Patiekite sriubą su kukulaičių iešmeliu, puoškite baziliko lapeliais.

Skanaus!