Populiariausi Kalėdų kepiniai Europoje

Kalėdų stalas / Fotolia nuotr.
Kalėdų stalas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-20 11:00
AA

Adventas – ne tik susikaupimo, dovanų pirkimo ir pakavimo, namų puošimo, bet ir gardžių pyragų, sausainių kepimo metas. Gal kaip tik šįmet su vaikais pasiryšite išsikepti imbierinių meduolių ir sulipdysite iš jų namelį? O gal sugundys vokiškas Štolenas ar angliškas pudingas?

► IMBIERINIAI MEDUOLIAI

Imbieriniai meduoliukai – turbūt pats populiariausias kepinys Europoje. Žaismingos figūrėlės (žmogeliai, eglutės, širdelės ir kt.) dažnai ne tik valgomos, bet ir puošia namus ar dovanojamos draugams. Jei iš meduolių norėsite sulipdyti namelį, pirmiausia teks apsišarvuoti kantrybe ir iš pradžių nusipiešti šabloną. Tačiau pabandyti tikrai verta! Įtraukite į šį procesą ir vaikus – jiems tai bus nuostabi patirtis!

{recipe|3785}

Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje „KALĖDINIO NAMELIO STATYBOS“.


VOKIŠKAS ŠTOLENAS

Tai Vokietijoje kepamas didžiulis pailgas kalėdinis pyragas. Viduramžiais, kai katalikai laikėsi griežto prieškalėdinio pasninko ir nevartojo pieno produktų, štolenus kepdavo su rapsų aliejumi. Tačiau 1491 m. popiežius Inokentijus VII išleido „sviesto dekretą“, kuriuo tikintiesiems buvo leisti pieno produktai, jei už tokią malonę bažnyčiai būdavo sumokamas tam tikras mokestis. Taigi kekso skonis tikrai pagerėjo... Štolenas, kaip ir dauguma kalėdinių skanėstų, kepamas iš anksto, nes pastovėjęs tampa tik skanesnis.

{recipe|3955}

► ANGLIŠKAS KALĖDINIS PUDINGAS

Anglai jį vadina plum pudding, t. y. slyvų pudingu, nes kadaise į jį buvo dedama tik džiovintų slyvų. Spėjama, kad senais laikais į jį dar dėdavo tam tikros košės, vadinamos plum porridge. Dabar į jį dedama daug kitokių džiovintų uogų, vaisių ir riešutų. Su kalėdiniu pudingu Anglijoje siejama daug tradicijų, pavyzdžiui, ruošiant jį, turėjo prisidėti kiekvienas šeimos narys, o maišant tešlą, reikėdavo sugalvoti slaptą norą.

{recipe|3962}

► ITALIŠKAS KALĖDINIS PYRAGAS (PANETTONE)

Italai neįsivaizduoja Kalėdų be tradicinio pyrago. Kaip ir daugelyje šalių, jis kepamas su džiovintais vaisiais. 

{recipe|3963}

PRANCŪZIŠKAS KALĖDINIS VYNIOTINIS

Jis kepamas prieš pat patiekiant į stalą.

{recipe|3964}