Kalėdų stalui: desertai iš aguonų

Citrininis aguonų tortas su varškės kremu / Astos Černės nuotr.
Citrininis aguonų tortas su varškės kremu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-22 09:00
AA

Bėgant metams, keičiasi žmonės ir gyvenimo būdo tendencijos, o nauji mados vėjai visose gyvenimo srityse vos spėja vienas kitą vyti. Bet tarp visų tų nevaldomų pokyčių visuomet išlieka dalykų, kurie nesikeičia, pavyzdžiui, didžiausių metų švenčių tradicijos. Štai ir mes, kaip kadaise mūsų promočiutės, dažnai neįsivaizduojame šventinio Kalėdų stalo be aguonų ir iš jų paruoštų desertų. Todėl mes, planuodamos šv. Kalėdų valgiaraštį, iš karto į sąrašą rašome „desertas su aguonomis“. Koks gi skanumynas tai galėtų būti šiemet?

Kai kalbame apie didžiąsias žiemos šventes ir aguonas, tikriausiai pati svarbiausia ir gražiausia yra Kūčių tradicija kepti kūčiukus ir ruošti aguonpienį. Tačiau tuo aguonų vaidmuo ant šventinio stalo tikrai nesibaigia. Išaušus šv. Kalėdų rytui, nereta šeimininkė namiškiams ar svečiams patiekia puikų mielinį vyniotinį ar pyragą su aguonomis bei džiovintais vaisiais. Tokie mieliniai kepiniai per daugybę metų tapo tradiciniu žiemos švenčių gardumynu. Taip pat iš aguonų kepami burnoje tirpstantys pyragai, sauja aguonų įmaišoma į kvapią trapių sausainių tešlą, aguonos beriamos į keksiukus ar net tortų biskvitus. Kaip girdėjome ir pačios kartojome bene tūkstančius kartų – virtuvėje fantazijai nėra ribų!

Tam, kad į klausimą – kokį aguonų desertą šiemet patiekti ant šv. Kalėdų stalo, atsakyti būtų lengviau, pateikiame tris naujas ir labai gardžias idėjas. Išbandėme, išragavome ir manome, jog kiekviena jų verta vietos ant šventinio stalo: mielinis bandelių su aguonomis pyragas puikiai tiks šventiniams pusryčiams, aguonų tortas su varškės kremu ras vietą ant desertų stalo, o sausainiukai su citrinų kremo lašeliais nepaliks nė vieno abejingo. Juk visuomet verta išmėginti kažką nauja. Niekada negalime žinoti, gal būtent šis ar kitas naujas receptas  netikėtai taps tradiciniu šeimos švenčių skanėstu, kuriuo džiaugsimės ne tik mes, bet ir mūsų vaikai ar anūkai.

Skanių švenčių ir tegu kvepia jūsų namai aguonų kepiniais!


► JAUKIEMS ŠVENTINIAMS PUSRYČIAMS

Minkštas ir purus mielinės tešlos bandelių su aguonomis pyragas – idealus šventiniams pusryčiams. Be galo jaukus ir pripildantis namus malonaus kvapo šis gardus kepinys patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Jei švenčių rytą turėsite šiek tiek laiko, tešlą iš šaldytuvo galite traukti ryte, greitai susukti vyniotinį ir, palaukusios valandėlę, pašauti į orkaitę. Tuomet vėlyviems pusryčiams ant stalo galėsite patiekti ir į lėkšteles dalyti dar šiltas bandeles su aguonomis. Kad ir kaip tai nuodėminga, bent jau per šventes tikrai galime sau leisti tokį didelį malonumą... su puodeliu arbatos ar kavos, o gal stikline pieno. 

{recipe|3966}

► MAŽIEMS GARDIEMS KĄSNELIAMS

Iš pirmo žvilgsnio tai – tik paprastučiai sausainiai su aguonomis ir citrinų kremu. Bet paragavus vieną, staiga supranti, kad greitai ant stalo liks tik tuščia lėkštė. Mat maži sausainėliai nepalieka abejingų: trapus ir minkštas sausainis idealiai dera su gaiviu ir saldžiarūgščiu citrinų kremu. Tai, kad aguonos ir citrinos yra tobulas duetas, žinome visos. Ką gi, šią tiesą sausainiai su aguonomis ir citrinų kremo lašeliais tik dar kartą patvirtina. 

{recipe|3967}

► SALDŽIAM DESERTŲ STALUI

Tikime, kad ant jūsų šventinio stalo puikuosis tikrai ne vienas desertas, o tarp jų – gal net ne vienas tortas. Kad ir kokie būtų kiti skanumynai, tikime, kad citrinomis gardintas aguonų tortas su varškės kremu ras savo vietą tarp visų jų. Šis skanėstas gana lengvas: biskvitai nėra per saldūs, žavi savo minkštumu ir purumu, o varškės kremas – gaivus ir su maloniomis citrinų skonio natomis.

{recipe|3968}

Desertus iš aguonų gamino ir aprašė Asta Černė